Shutterstock
Supermåne

Just nu: Fullmånen är STOR i kväll

Just nu är månen närmare – och större – än den brukar vara och därmed har du chansen att se dess bergskedjor, meteorkratrar och lavaslätter på nära håll. Vi guidar dig till en imponerande upplevelse.

Jorden ligger inte i mitten av månens bana. Och banan är inte cirkelformad, utan ellipsformad. Skevheten beror på ett samspel mellan månens hastighet och jordens gravitationskraft.

Vid en tidpunkt i sin bana har månen hög hastighet och rör sig därför bort från jorden. Jordens gravitationskraft drar dock i den, så att den tappar fart.

Till slut faller månen tillbaka mot jorden och på vägen får jordens gravitationskraft månen att accelerera. När månen passerar jorden, har den fått upp så hög hastighet att den återigen rör sig bort från jorden.

När månen är som närmast jorden i denna månatliga cykel upptar den 14 procent mer utrymme på himlen än när den är som längst bort i sin bana.

Med en helt vanlig kikare har du därmed chansen att närstudera dess yta som är fylld med meteorkratrar, bergskedjor, raviner och slätter.

Följ i astronauternas fotspår

Ta fram kikaren och titta närmare på månens största sevärdheter – som den enorma, blå lavaslätten som Apollo 11 landade på 1969.

Liten planet träffade Månen

En 250 kilometer bred protoplanet träffade månen för fyra miljarder år sedan. Kratern fylldes sedan med lava som nu har stelnat.

Meteor spred linjer av stoft

För 108 miljoner år sedan slog en meteorit ned och kastade ut stoft i långa banor, som sträcker sig upp till 1 500 kilometer från kratern.

Apollo 11 landade på blå lavaslätt

Apollo 11 landade 1969 i den södra delen av en krater fylld med stelnad lava. Lavans höga metallhalt ger den en svagt blåaktig färg.

© Shutterstock

GUIDE TILL FENOMENET

Supermåne
© Jesper Grønne

GÖR SÅ HÄR

VAR OCH NÄR?

Gå ut timmarna efter midnatt den 1 eller 30 augusti. Månen står lågt på himlen i sydlig eller sydostlig riktning. För att se den behöver du ha fri sikt över horisonten, exempelvis från en kulle.

SYNLIGHET?

En vanlig handkikare ger en markant klarare bild av månen än vad du kan se med blotta ögat. Den avslöjar små detaljer som annars är osynliga.

Om du har ett teleskop utan motor ska du rikta det mot månens högra kant. Sedan kan du följa med medan månen långsamt förflyttar sig över ditt synfält. Teleskopet avslöjar extremt fina detaljer av månens yta.