Shutterstock
SLS NASA

Här är Nasas nya plan för SLS-raketen

Efter två avbrutna försök tittar Nasa på nya datum för att skicka iväg den enorma SLS-raketen mot månen.

Nu siktar Nasa på att skicka iväg rymduppdraget "Artemis 1" mot månen den 23 eller 27 september.

Det säger Jim Free, verksamhetschef vid den amerikanska rymdorganisationen.

Två tidigare försök har hittills tvingats avbrytas på grund av tekniska utmaningar – bland annat läckage av bränsle från raketen.

"Den 23 september från och med klockan 06:47 finns det ett fönster i 80 minuter, och den 27 september från och med klockan 11:37 finns det ett fönster i 70 minuter", säger Jim Free om de kommande försöken.

Datumen har bland annat valts ut för att undvika en kollision med ett annat uppdrag där en raket enligt plan ska kollidera med en asteroid.

Stängt för allmänheten

Det andra uppdraget, som ska testa en speciell metod för att skydda jorden från asteroider, ska äga rum den 26 september.

Nasas uppdrag "Artemis 1" ska skjutas upp med Space Launch System-raketen från Kennedy Space Center i Florida.

Uppskjutsningsplatsen är stängd för allmänheten. Dock förväntas hundratusentals människor samlas på närliggande stränder för att se – och höra – när raketen slutligen skjuts upp.

Raketen är knappt 100 meter hög och Nasas hittills kraftfullaste. Det ska vara i väg i 42 dagar. Rymdkapseln Orion, som sitter i nosen på raketen, ska flyga runt månen och hem igen.

Kapseln kommer att befinna sig cirka 100 kilometer från månen när den är som närmast.

Ombord på rymdfarkosten kommer det bland annat att finnas "skyltdockor" som ska ge en inblick i radioaktivitetens påverkan i yttre rymden.

Värdefull erfarenhet

Tanken är att rymdresan ska ge Nasa värdefull erfarenhet för framtida rymdresor. Planen är att nästa Artemis-uppdrag ska vara en bemannad resa runt månen, utan att den landar på månens yta.

Tidigast 2025 kommer Nasa försöka landa människor på månen.

Ett av de största målen med Artemis-uppdragen är att en dag skicka människor till Mars.

Senste gången som astronauter landade på månen var 1972. Innan dess hade tio andra astronauter vistats på månen under fem olika uppdrag.

Första gången var 1969, då Neil Armstrong blev den första människan som gick på månen.

Nasas rymdprogram Artemis är Apollo-uppdragens efterträdare. I grekisk mytologi är Artemis månens gudinna och tvillingsyster till Apollo.