Gigantisk lavatunnel är som gjord för att hysa en månbas
Ett japanskt forskarteam har hittat ett underjordiskt hål som är perfekt för att bygga en månbas i. Där kan basen skyddas från de tuffa förhållandena vid månens yta.

Temperaturen varierar från -153 till 123 grader, den joniserade partikelstrålningen kan döda dig inom kort och meteoriter slår regelbundet ned med våldsamma krafter.
Månens yta är ett obarmhärtigt ställe att befinna sig på – även om du har en rymddräkt på dig.
Men nu skapar en ny upptäckt förhoppningar om att vi ska kunna bygga en månbas på tryggt avstånd från de hårda förhållandena vid ytan.
###
Stentak ger skydd
Forskare från den japanska rymdorganisationen JAXA har hittat ett gigantiskt hålrum under månens yta.
Grottan, som kallas Marius Hills Skylight, är en så kallad lavatunnel som bildades för flera miljarder år sedan då månen var geologiskt aktiv.
En månbas i grottan skapar skydd mot meteoritnedslag medan det naturliga stentaket skyddar basen mot en stor del av den cancerframkallande strålning som månen utsätts för.
En sådan bas kan bland annat användas som utgångspunkt för raketer som ska undersöka avlägsna delar av vårt solsystem.
Sond hittade hålet
Grottan har kartlagts med hjälp av data från den japanska SELENE-sonden. Farkostens radar visade att Marius Hills Skylight var en stor lavatunnel.
Genom att jämföra SELENE:s data med gravitationsmätningar på månen som Nasa har gjort kunde forskarteamet få fram storleken på hålet och risken för att det ska kollapsa.
Slutsatsen är att hålet är perfekt för en framtida månbas.
Det finns ännu inga konkreta planer på en månbas, men både ESA och flera privata företag undersöker möjligheterna för att vi ska kunna återvända till månen inom en snar framtid.