Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

fullmåne

Fullmåne – när är det fullmåne?

Den 30 december 2020 vänder hela månens belysta sida mot jorden vilket gör att vi här i Sverige kan se en fullmåne.

Shutterstock

Vad är fullmåne?

Månen har fyra så kallade månfaser beroende på var den är placerad i förhållande till solen och jorden. Fullmåne är en av faserna. Vid fullmåne ligger jorden mellan månen och solen, och vänder därför hela sin belysta sida mot oss.

Med undantag av månförmörkelser är månen alltid mer eller mindre belyst av solen. När vi har fullmåne är ljuset tydligast, medan det vid månfasen nymåne är som svagast.

Fullmåne, halvmåne och nymåne

Månens placering i förhållande till solen och jorden avgör hur månen ser ut från jorden. När jorden ligger mellan solen och månen har vi fullmåne, och när månen är närmast solen har vi nymåne. Faserna däremellan kallas halvmåne, som kan vara tilltagande eller avtagande beroende på om vi är på väg mot fullmåne eller nymåne.

© Lasse Alexander Lund-Andersen

När är det fullmåne?

Fullmåne är inte något sällsynt fenomen, och därför kan vi ofta se en fullmåne från jorden.

Det tar månen 29,53059 dagar att gå igenom sina fyra faser. Det innebär att vi har en fullmåne minst en gång i månaden.

Nästa fullmåne i Sverige inträffar den 30 december 2020.

När vi får två fullmånar inom samma månad, exempelvis i oktober 2020, kallas det Blue Moon eller "blå måne". Fenomenet uppträder ungefär vart 2,5 år.

Den speciella dubbla fullmånen är dock, trots sitt namn, inte blå. Månen kan ibland få en blå nyans, exempelvis efter vulkanutbrott eller skogsbrand, då aska virvlar upp i atmosfären och sprider solens röda ljus.

Se fullmånen på nära håll

Det är 384 000 kilometer till månen, men med vår kraftiga handkikare kommer du riktigt nära månens meteorkratrar och bergskedjor.


Du får en egen kikare och en prenumeration på Illustrerad Vetenskap för ENDAST 99,50 kronor. Du sparar 919 kronor. Klicka här för att komma till kanonerbjudandet.

Fullmånekalender 2020

I listan nedan ser du när vi har fullmåne i Sverige under resten av 2020:

  • Den 30 november - klockan 10:29
  • Den 30 december - klockan 04:28

Nästa supermåne blir synlig från Sverige den 27 april 2021.

En supermåne uppstår när vi har fullmåne och månen dessutom befinner sig närmast jorden på sin bana runt den. Vid supermåne kan fullmånen te sig större än normalt.

Älskar du stjärnfall? Använd vår stjärnfallskalender 2020 så är du alltid uppdaterad på årets meteorsvärmar.

Rödaktig fullmåne lyser under sommar och höst

När vi närmar oss sommarsolståndet kan vi uppfatta fullmånens färg som orangeröd.

Fenomenet kallas jordgubbsmåne och den orange färgen uppstår eftersom månljuset under denna period passerar genom ett förhållandevis tjockt lager atmosfär innan det når fram till oss på jorden. På vägen sprids det blå ljuset i alla riktningar, och därför är det ljus som når fram till ögat främst det rödaktiga.

Det rödaktiga fenomenet syns också vid höstdagjämningen. Då kallas den speciella fullmånen dock höstmåne i stället för jordgubbsmåne.

Fullmåne - jordgubbsmåne

Namnet jordgubbsmåne sägs komma från algonkinerna, en ursprungsbefolkning i Nordamerika, som vid denna fullmåne skördade jordgubbar. Namnet har sedan spritt sig till stora delar av världen.

© Shutterstock

Kan fullmåne påverka din sömn?

Fullmånen har länge beskyllts för att störa vår nattsömn, och mindre studier har under tidens lopp bekräftat teorin.

En större schweizisk studie från 2015 tycks dock slutgiltigt slå fast att människan inte har någon så kallad månklocka, och att månens faser, bland annat fullmåne, inte påverkar oss på samma sätt som exempelvis havsdjur påverkas.

Mer än 2000 testpersoner deltog i studien och forskarna hittade inga tecken på att fullmåne gav mindre eller sämre sömn jämfört med andra månfaser.

Det kan dock fortfarande ligga en viss sanning i att fullmånen tycks störa vår nattsömn. Det starka ljuset från månen kan mycket väl rubba vår sömnrytm, om sovrummet inte kan mörkläggas tillräckligt effektivt.

Läs också:

Jorden

I slutet i november: Lätta moln kan ge fullmånen en gigantisk, färgstark halo

2 minuter
Total månförmörkelse skapar en blodmåne
Månen

Nästa månförmörkelse i Sverige inträffar i november

4 minuter
Månen

LIVE: Nasa avslöjar banbrytande nyhet om månen

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj