Shutterstock
Månen astronaut

Europas rymdorganisation har en ambitiös månplan

ESA:s generaldirektör tror att månens ekonomiska potential kommer att visa sig under de kommande tio åren.

Josef Aschbacher, som är generaldirektör för European Space Agency (ESA), säger i en intervju att han är fast besluten att en europeisk astronaut kommer att åka till månen detta årtionde.

Generaldirektören förutspår att månens ekonomiska potential kommer att visa sig under det kommande decenniet.

– Vi är bara i början av att använda månen på ett hållbart sätt för våra projekt, säger han.

Även om omfattningen av månens ekonomiska potential fortfarande är okänd säger Aschbacher att han är "personligen övertygad om att det är värt det".

Svår period för ESA

Budgeten kommer dock att spela en roll, säger generaldirektören. ESA är i färd med att förbereda ett ministerråd i november, där medlemsstaterna ska fastställa sin budget för de kommande tre åren.

Det senaste året har inte varit det lättaste för ESA. Organisationens Ariane 6-raket har fortfarande inte lyft, och det europeiska bidraget till Artemis-uppdraget är ännu inte på väg till månen.

Men det har även funnits framgångar för ESA det senaste året, säger generaldirektören.

Han påpekar att Vega-C-raketen har kunnat flyga för första gången och att det har varit premiär för en rymdkonferens där ESA och EU har fattat gemensamma beslut.

Rysslands tillkännagivande att landet kommer att dra sig ur den Internationella rymdstationen (ISS) när de väl har byggt sin egen rymdstation har också skapat osäkerhet för ESA och resten av världens rymdorganisationer.

Men även om framtiden är osäker för ISS kommer en ny generation astronauter inom kort att flyga till Lunar Gateway (en liten rymdstation som kretsar runt månen), enligt generaldirektören.