3 månfenomen inträffar samtidigt

Flera månfenomen infaller samtidigt på onsdag och skapar en extremt sällsynt Super Blue Blood Moon. Månen kommer att befinna sig nära jorden, vara full och ha ett rödaktigt sken.

© NASA

På onsdag får vi för första gången på 35 år chansen att se en super-blå-blodmåne.

Namnet - som är en försvenskad variant av Super Blue Blood Moon - omfattar tre månfenomen som inträffar vid samma tidpunkt:

1. Supermåne

Då är månen både full och befinner sig inom 90 procent av sitt närmaste avstånd till jorden. Det gör att månen ser ut att vara 14 procent större och lysa 30 procent starkare än vanligtvis.

Anledningen till att månens avstånd till jorden varierar är att dess omloppsbana runt jorden är långsträckt och elliptiskt.

2. Blå måne

Det är benämningen på en andra fullmåne i en kalendermåne. Månen är inte blå, även om namnet antyder det.

3. Blodmåne

En blodmåne är detsamma som en total månförmörkelse.

Det gör att den befinner sig i jordens skugga, men det innebär inte att månen är osynlig under månförmörkelsen.

När solens ljus träffar atmosfären filtreras det och böjs av så att det långvågiga, röda ljuset fortsätter till månen. Det ger den aktuella himlakroppen ett rödaktigt sken - därav namnet blodmåne.

Se föreställningen på tv

Kombinationen av de tre fenomenen inträffar på onsdag den 31 januari.

Det går dock inte att följa händelsen med blotta ögat överallt på jorden.

Det är bara de som befinner sig i Ryssland, Asien, Australien, stora delar av USA eller mitt på Stilla havet som får chansen.

Vi andra kan dock titta på Nasas live-sändning som visar föreställningen från klockan 11.30 på onsdag.

Rättelse: Tidigare stod det i artikeln att det tredubbla månfenomenet senast inträffade för över 150 år sedan. Enligt forskare från Nasa är det dock 35 år sedan. Den 30 december 1982 gick det att se en Super Blue Blood Moon på några få platser på östra halvklotet – exempelvis i Japan. På det västra halvklotet var dock den ena fullmånen lite för tidigt ute på grund av tidsskillnaden och därför rörde det sig inte om en Blue Moon i exempelvis Nordamerika i december 1982. Där var det senast 1866 som en Super Blue Blood Moon dök upp.