Månen

Månen

Månen

Jorden har endast en måne, medan andra planeter har fler månar. Månen har stor betydelse för jorden och det är ett av de vackraste fenomen som vi kan se med blotta ögat från jorden. Men vad är unikt med vår måne? Och vem var den första människan som satte sina fötter på månen? Det är frågor som du kan hitta svar på här på sidan där Illustrerad Vetenskap har samlat de bästa artiklarna om månen. Du kan lära dig mer och hålla dig uppdaterad på de senaste upptäckterna om månen.
Första människan på månen

Första människan på månen

I juli 1969 tog astronauten Neil Armstrong människans första steg på månen. “Ett litet steg för människan, ett stort steg för mänskligheten” - Neil Armstrongs bevingade ord från månen var kulmen på åtta års förberedelser där 400 000 människor hade slitit för att realisera en fantastisk dröm. Totalt har det blivit sex månlandningar och månen är hittills den enda främmande himlakroppen där människan satt ned sina fötter. Astronauterna som var på månen gjorde vetenskapliga försök och tog hem totalt 382 månstenar samt månstoft tillbaka till jorden. Månstenarna används i olika vetenskapliga försök än i dag.

Fakta om månen 

Temperaturen på månens yta varierar mycket. På dagen kommer ytan upp i cirka 100 grader och på natten faller temperaturen till nästan minus 200 grader. Nätterna på månen är så kalla eftersom månen inte har någon atmosfär som håller kvar värmen när solen går ned.

Månens kretslopp är låst till jorden på så sätt att månen alltid vänder samma sida mot jorden.

Det genomsnittliga avståndet till månen är 384 405 kilometer och månen har en diameter på 3 474 kilometer. 

Månens faser

Månens faser definieras utifrån månens placering i förhållande till solen och jorden. Månen har flera faser, dessa fyra omnämns oftast: Nymåne, tilltagande måne, fullmåne och avtagande måne.

Här kan du lära dig mer om månens olika faser.

Fakta om månen

© Shutterstock