Månen

Månen - människor på månen
Shutterstock

Jorden har bara en måne. Andra planeter har flera månar. Månen har stor betydels för jorden och är ett av de vackraste fenomen vi kan se med blotta ögat. Men vad är unikt med vår måne? Och vem var den första människan på månen? Det är frågor som du kan få svar på här då Illustrerad Vetenskap har samlat de bästa artiklarna om månen. Lär dig mer eller håll dig uppdaterad på de senaste upptäckterna om månen.

Fakta om Månen
Shutterstock

Fakta om månen 

Temperaturen på månens yta varierar mycket. På dagen kommer ytan upp i cirka 100 grader och på natten faller temperaturen till nästan minus 200 grader. Nätterna på månen är så kalla eftersom månen inte har någon atmosfär som håller kvar värmen när solen går ned.

Månens kretslopp är låst till jorden på så sätt att månen alltid vänder samma sida mot jorden.

Det genomsnittliga avståndet till månen är 384 405 kilometer och månen har en diameter på 3 474 kilometer. 

Månens faser

Månens faser definieras utifrån månens placering i förhållande till solen och jorden. Månen har flera faser, dessa fyra omnämns oftast: Nymåne, tilltagande måne, fullmåne och avtagande måne.

Lär dig mer om jordens måne här.

Första människan på månen
Shutterstock

Första människan på månen

I juli 1969 tog astronauten Neil Armstrong människans första steg på månen.

“Ett litet steg för människan, ett stort steg för mänskligheten” - Neil Armstrongs bevingade ord från månen var kulmen på åtta års förberedelser där 400 000 människor hade slitit för att realisera en fantastisk dröm.

Totalt har det blivit sex månlandningar och månen är hittills den enda främmande himlakroppen där människan satt ned sina fötter.

Astronauterna som var på månen gjorde vetenskapliga försök och tog hem totalt 382 månstenar samt månstoft tillbaka till jorden. Månstenarna används i olika vetenskapliga försök än i dag.

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!