Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stjärnfall - Varför är det flest stjärnfall på vissa dagar?
Universum - Komet

Varför är det flest stjärnfall på vissa dagar?

Förekomsten av stjärnfall är inte jämnt fördelad över året. En del nätter uppstår det fler stjärnfall än andra. Vad beror det på?

De stjärnfall vi ser på himlen är i verkligheten stoftpartiklar som härrör från en komet. Vissa dagar förekommer det särkilt många stjärnfall, därför att jorden passerar genom kometens bana vid bestämda tidpunkter.

Astronomerna har länge haft en misstanke om att kometer innehåller stora mängder stoft. Efter att rymdsonden Deep Impact år 2005 träffade kometen Tempel 1 med en 370 kilo tung kopparprojektil och skapade en stor krater, har vi fått detta antagande bekräftat.

Mängden stoft som virvlade upp från nedslagskratern var så stor att den mest adekvata beskrivningen av kometen är ”en stoftboll med is”.

Stjärnfall är kometstoft

Är andra kometer sammansatta på motsvarande sätt har vi en omedelbar förklaring på sambandet mellan kometer och stjärnfall:

När en komet kommer tätt inpå solen förångas en del av isen. Ångan är små gejsrar eller jets på ytan, som river med sig enorma mängder stoft. Därför sprids efterhand ett otal mikroskopiska stoftpartiklar ut över kometbanan.

När jorden passerar en kometbana, kommer stoftpartiklar från denna att träffa jordens atmosfär och under några sekunder brinna upp som stjärnfall. Det är också fallet även om kometen befinner sig miljoner kilometer bort, på en helt annan plats i sin bana eller kanske inte alls existerar längre.

Se upp emot 100 stjärnfall i timmen

En riktigt bra natt kan man se upp emot 100 stjärnfall i timmen – och varje stjärnfall härrör, märk väl, från en stoftpartikel som inte är större än ett vanligt sandkorn.

Läs mer om när det är störst chans att se stjärnfall.

Läs också:

Komet

Den 22 april: Komet sköljer över jorden med stjärnfall

2 minuter
Kometen NEOWISE
Komet

TITTA UPPÅT: Natthimlen får unikt besök av kometen NEOWISE

3 minuter
Komet

Förstå det på 5 minuter: Kometer är kosmiska tidskapslar

6 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj