Liten komet kommer ovanligt nära jorden

KOMETGUIDE: Den tittar förbi vart femte år och kan vanligtvis bara ses genom teleskop. Men den här månaden är det annorlunda. Kometen 46P/Wirtanen dundrar så nära förbi jorden att du kan se dess svans med kikare eller blotta ögat.

Shutterstock

OM KOMETEN

I början av januari får du en unik möjlighet att med blotta ögat se en komet.

Kometen 46P/Wirtanen består av is och grus och är bara en kilometer i diameter. Å andra sidan förväntar sig forskarna att den har en 4,5 miljoner kilometer lång svans i januari.

I början av januari flyger 46P/Wirtanen förbi jorden på cirka 20 miljoner kilometers avstånd – eller 50 gånger avståndet till månen. Det grönaktiga ljuset kommer från de gastyper, bland annat metan, som omger den snabbt flygande stenbumlingen.

© Alex Cherney/NASA

Kometens bana har sin yttersta punkt i närheten av planeten Jupiter och kommer på besök i den inre delen av solsystemet med cirka 5,5 års mellanrum. Det betyder dock inte att kometen är synlig vart femte år.

2013 gick den att se med ett bra teleskop, och så är det också när den kommer på besök 2024. Men i år kommer kometen väldigt nära jorden och går att se med blotta ögat eller med en liten handkikare.

GUIDE TILL KOMETEN

Vid midnatt syns kometen cirka 40 grader över den sydvästra horisonten, nära stjärnbilden Oxen.

© Stellarium

Gör så här

  • HUR OCH NÄR?

    Vid midnatt i början av januari hittar du kometen 46P/Wirtanen halvvägs uppe på himlen mot sydväst lite till höger om stjärnbilden Oxen. Under månaden rör den sig nedåt och mot väst.

  • SYNLIGHET?

    • Under mörka förhållanden kan du se kometen som ett svagt diffust objekt med blotta ögat. Kometen lyser starkast i början av månaden och blir snabbt svagare under de följande veckorna.
    • Med en handkikare kan du se lättare se svansen och dammet runt kometens kärna. Genom att stötta kikaren mot något fast underlag blir bilden ”lugnare” att titta på.

Läs också:

Meteorer
Meteor

Den 22 oktober: Komet duschar jorden i stjärnfall

3 minuter
Komet

Den 22 april: Komet sköljer över jorden med stjärnfall

1 minut
Meteor

Kosmisk ljusshow: Mystisk asteroid överöser jorden med stjärnfall

2 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!