Wikimedia Commons / Jimkerr10
Kometen NEOWISE

Kometen NEOWISE hedrar himlen med unikt besök

I juli kan du med lite tur se kometen NEOWISE med blotta ögat. Vi guidar dig till hur du bäst upplever den ovanliga synen här.

Om NEOWISE

Solsystemet rymmer drygt 6600 kometer, men de allra flera syns bara från jorden i ett teleskop eller en bra kikare. Under de här julikvällarna får vi dock finbesök.

Den nyligen upptäckta kometen NEOWISE passerar förbi och syns med blotta ögat eller en helt vanlig kikare.

Inte sedan Hale-Bopp flög förbi 1997 har den här sortens extraordinära kometer varit synliga från norra halvklotet. Den spektakulära synen beror på en ovanligt turlig bana.

NEOWISE överlevde passage förbi solen

Den 27 mars upptäckte Nasa en komet, som fick det officiella namnet C/2020 F3.

NEOWISE komet fra ISS

NEOWISE spottet fra den Internationale Rumstation, ISS, 5. juli.

© NASA / Mark Garcia

I folkmun har kometen dock fått namn efter teleskopet som stod för upptäckten: Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer eller NEOWISE.

Kometer är frysta klot av stoft med en diameter som motsvarar en liten stad. De kommer från bildandet av vårt solsystem och virvlar nu runt solen i avlånga banor.

På den innersta delen av resan, då objekten befann sig närmast solen, värms deras kärna av is, sten och stoft upp, vilket ger upphov till synliga svansar – en av stoft och en av gas.

Solens värme löser upp många kometer. Andra passerar i så avlägsna banor att de inte syns med blotta ögat.

Men NEOWISE:s bana förbi solen låg på perfekt avstånd – 44,5 miljoner kilometer – och var så spetsvinklad att den överlevde mötet och inledde den utgasning som utgör svansarna.

Först om 7000 år blir NEOWISE synlig från jorden igen.

NEOWISE følger en parabelbane, der bragte kometen 44,5 millioner kilometer fra Solen.

© NASA

Guide till NEOWISE

Kometen NEOWISE set fra USA

NEOWISE fotograferet over The Golden Gate Bridge 7. juli.

© Wikimedia Commons / Darshan Shankar

VAR OCH NÄR?

Under perioden 10–31 juli är NEOWISE synlig från norra halvklotet, och är format som en kula som skjuter en lysande svans framför sig.

Den 22 juli kommer kometen som närmast jorden på omkring 103,5 miljoner kilometers avstånd.

Fram till den 20 juli syns kometen fem–tio grader över horisonten mot nordöst på morgonen eller nord–nordöst 80 minuter innan solen går upp, det vill säga från cirka klockan 3.30.

Från och med den 12 juli kommer kometen att vara synlig på kvällen omkring fem grader mot nord-nordväst 80 minuter efter solnedgången – från cirka klockan 23.00 och senare.

Omkring den 14 juli kommer den att ligga omkring 10 grader över horisonten, och den 19 juli 20 grader över, medan riktningen ändras till nordväst.

Synlighet

NEOWISE lyser med cirka samma styrka – den så kallade första magnituden – som stjärnhimlens starkast lysande stjärnor, men styrkan avtar på resan bort från solen.

Kometen är synlig för blotta ögat och med hög detaljgrad genom en vanlig kikare.

Den bästa synligheten uppnås långt från städers ljusförorening på kvällar utan moln på horisonten.