Shutterstock
Lyriderna

Lyriderna 2023: Meteorsvärm fyller skyn med stjärnfall

April: Upp till 20 stjärnfall i timmen lyser upp natthimlen när jorden brakar in med kometen Thatchers svans. Vi visar dig hur du får en fantastisk natt under himlavalvet.

Lyriderna 2023

Det tar kometen Thatcher 415 år att färdas ett varv runt solen. Kometen har inte besökt den inre delen av solsystemet – där jorden befinner sig – sedan 1861, och den återvänder inte förrän år 2276.

Trots det hamnar jorden i slutet av april varje år mitt i kometens rester. När det sker kan du under tidiga morgontimmar se det regn av stjärnfall som kallas Lyriderna.

I Sverige når Lyriderna 2023 sin kulmen mellan klockan två och tre på morgonen den 23 april.

© Shutterstock

Namnet Lyriderna

Svärmen har fått sitt namn för att stjärnfallen ser ut att komma från stjärnbilden Lyran, som är relativt lätt att hitta eftersom Vega – himlens femte ljusstarkaste stjärna – återfinns där.

Kometdamm förvandlas till stjärnfall

Kometer består av sten, stoft och is, och när de förflyttar sig genom solsystemet kvarlämnar de stoft och stenbumlingar. Deras bana blir som ett långt band av kometrester.

I slutet av april hamnar jorden mitt i detta band, vilket resulterar i att stoft och småstenar störtar in i vår atmosfär med omkring 177 000 kilometer i timmen och sedan brinner upp som stjärnfall.

Under mörka förhållanden kan du vanligtvis se mellan tio och 20 stjärnfall under en timme.

Guide till Lyriderna

Guide till Lyriderna
© Illustrerad Vetenskap

GÖR SÅ HÄR

När?

Lyriderna syns under andra halvan av april och kulminerar natten mellan den 22 och 23 april. Störst chans att få se dem är mellan klockan 02 och 03 den 23 april.

Var?

Klockan 03 befinner sig meteorer­nas utgångspunkt högt ovanför ditt huvud. Stjärnfallen ser ut att utgå från denna punkt men kan dyka upp var som helst på himlen.

Fotomöjlighet?

Om du vill ta bilder av stjärnfallen kan du använda ett stativ, ett brett vidvinkelobjektiv och en intervallutlösare till kameran så att den själv kan ta bilder medan du njuter av föreställningen.