Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Meteorer

Meteorsvärmen på natthimlen toppar med cirka 25 stjärnfall i timmen från och med den 21 oktober och de tre till fyra kommande nätterna.

© Jesper Grønne, Hvadihimlen.dk
Universum - Komet

Komet bjuder på färgstarkt fyrverkeri

I oktober hamnar jorden i en svärm av kosmiska stoftpartiklar. Resultatet är ett regn av meteorer, de så kallade Orioniderna, som brinner upp cirka 100 kilometer upp i atmosfären.

Just nu kan du få uppleva en svärm av meteorer på himlen med omkring 25 ljusa stjärnfall i timmen.

Det är meteorsvärmen Orioniderna som passerar jorden och eftersom det är nymåne samtidigt kommer stjärnfallen träda fram extra starkt från och med lördagen den 21 oktober och de kommande tre till fyra nätterna.

Meteorsvärmen kallas Orioniderna eftersom den ser ut att härstamma från stjärnbilden Orion. Dess ursprung är dock närmare.

Den härrör från Halleys komet i vårt eget solsystem.

Meteorerna ser ut som färgade eldkulor med en svans efter sig. Färgerna kommer från glödande gaser i meteoren eller atmosfären.

###

Så gör du

  • Vid midnatt befinner sig svärmens ursprung lågt i östlig riktning, men under natten rör sig punkten sydväst och högre upp på himlen. Förhållandena är därför bäst sent på natten.

  • För att få njuta fullt ut av meteorregnet är det bra att ge det lite tid. Den bästa upplevelsen får du om du klär dig varmt och slår dig ned i en skön utemöbel.

  • Det går relativt lätt att få bra bilder av de färgstarka meteorerna. Placera kameran på ett stativ och använd ett brett vidvinkelobjektiv. Ställ in en intervalltimer så att kameran tar bilder med jämna mellanrum.

© Jesper Grønne, Hvadihimlen.dk

Läs också:

Komet

Sällsynt komet dundrar förbi jorden

1 minut
Komet

TITTA UPPÅT: Komet närmar sig jorden

1 minut
Komet

Förstå det på 5 minuter: Kometer är kosmiska tidskapslar

6 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj