Shutterstock
Saturn

Kom nära Saturnus ringar och månar

Just nu är Saturnus både nära jorden och perfekt upplyst av solen. Det ger dig årets bästa chans att observera planeten och dess månar.

Solsystemets näst största planet Saturnus står just nu i en rak linje med jorden och solen.

Det innebär att den stora planeten är förhållandevis nära jorden – även om den befinner sig drygt en miljard kilometer bort – och att den sida som vänder mot oss är fullt upplyst av solen.

Detta bidrar till att du nu har årets bästa chans att ta en närmare titt på Saturnus.

Månarna tittar fram i kikaren

Med blotta ögat ser Saturnus ut som en starkt lysande, gulaktig stjärna. Med en vanlig handkikare kan du dock se att planeten har en avlång form – det beror det enorma ringsystemet av is och damm som omger Saturnus.

Utöver ringarna kan du med lite tur också få syn på Saturnus största måne Titan, och har du en större stjärnkikare med en öppning på cirka 150 millimeter kan du även se månarna Rhea, Tethys, Dione, Enceladus och Iapetus.

Guide till Saturnus

Saturn
© Jesper Grønne

Gör så här

VAR OCH NÄR?

Gå ut vid midnatt efter den 14 augusti. Om du vänder blicken mot söder hittar du Saturnus lågt ovanför horisonten. Längre österut kan du bland annat se månen och Jupiter.

MÅNARNAS SYNBARHET

Med en handkikare kan du se Saturnus avlånga form och möjligtvis även Saturnus måne Titan som befinner sig något undertill planeten. Med ett teleskop kan du se flera månar runt Saturnus.

Med ett litet teleskop kan du se Saturnus ringar. I ett större teleskop kan du se att ringarna är uppdelade i flera band. Ringarna består av isklumpar som är mellan 0,01 och tio meter i diameter.