Saturn

Kom nära Saturnus ringar och månar

GUIDE TILL SOMMARNATTEN: Just nu är Saturnus både nära jorden och perfekt upplyst av solen. Det garanterar årets bästa möjlighet att observera planeten ocg dess månär.

GUIDE TILL SOMMARNATTEN: Just nu är Saturnus både nära jorden och perfekt upplyst av solen. Det garanterar årets bästa möjlighet att observera planeten ocg dess månär.

Shutterstock

Om Saturnus

Solsystemets näst största planet Saturnus står just nu i en rak linje med jorden och solen.

Det innebär att den stora planeten är förhållandevis nära jorden – även om den befinner sig drygt en miljard kilometer bort – och att den sida som vänder mot oss är fullt upplyst av solen.

Detta bidrar till att du nu har årets bästa chans att ta en närmare titt på Saturnus.

Månarna tittar fram i kikaren

Med blotta ögat ser Saturnus ut som en starkt lysande, gulaktig stjärna. Med en vanlig handkikare kan du dock se att planeten har en avlång form – det beror det enorma ringsystemet av is och damm som omger Saturnus.

Utöver ringarna kan du med lite tur också få syn på Saturnus största måne Titan, och har du en större stjärnkikare med en öppning på cirka 150 millimeter kan du även se månarna Rhea, Tethys, Dione, Enceladus och Iapetus.

Guide till Saturnus

stjernekort
© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

Gör så här

VAR OCH NÄR?

Den 2 augusti står Saturnus högst på upp på himlen strax efter klockan 02. Då ska du titta söderut och upp emot 15 grader över horisonten – beroende på observationsplats. Ju längre norrut du är, desto lägre står Saturnus mot horisonten.

MÅNARNAS SYNBARHET

Med en handkikare kan du se Saturnus avlånga form och möjligtvis även Saturnus måne Titan som befinner sig lite till vänster om planeten. Med ett teleskop kan du se flera månar runt Saturnus.

RINGARNAS SYNBARHET

Med ett litet teleskop kan du se Saturnus ringar. I ett större teleskop kan du se att ringarna är uppdelade i flera band. Ringarna består av isklumpar som är mellan 0,01 och tio meter i diameter.