Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan det verkligen stämma att Merkurius är jordens närmaste granne?

Venus är känd som jordens närmaste granne, men jag har läst att det i själva verket är Merkurius. Stämmer det och har vi i så fall misstagit oss från första början?

Goddard/nasa

Venus är den planet i solsystemet som kommer närmast jorden. När de två planeternas omloppsbana möts, vilket sker var 584:e dag, är avståndet mellan dem 38 200 000 kilometer.

Det är cirka 100 gånger längre än de 384 400 kilometerna till månen.

Ny beräkning avslöjar fel

År 2019 visade emellertid nya beräkningar att Merkurius faktiskt ändå är vår närmaste granne – i genomsnitt – och det trots att Merkurius befinner sig nästan dubbelt så långt bort som Venus när den befinner sig närmast jorden, nämligen 77 300 000 kilometer.

Merkurius vinner i omkörningsfilen

Venus kommer klart närmast jorden, men Merkurius befinner sig för det mesta ändå närmare jorden.

Beräkningarna har utförts av tre forskare från bland annat Nasa, som kallar sin matematiska modell punkt-cirkel-metoden.

Forskarna har mätt genomsnittet av alla avstånd mellan varje punkt på den ena planetens bana till varje punkt på den andra planetens bana, i stället för genomsnittet mellan två planeters maximala och minimala avstånd till varandra. Den här metoden visar att Merkurius faktiskt är vår närmaste granne.

För att testa sitt nya sätt att beräkna det genomsnittliga avståndet mellan två himlakroppar i olika omloppsbanor runt ett gemensamt centrum gjorde forskarna en 10 000 år lång datorsimulering av solsystemet.

Ny beräkning visar korrekta avstånd

Med ett nytt sätt att räkna, den så kallade punkt-cirkel-metoden, har forskare räknat ut att Merkurius i genomsnitt befinner sig närmare jorden än Venus. Se de genomsnittliga avstånden från jorden här:

 • Merkurius:

  155 282 590 kilometer

 • Venus:

  169 943 181 kilometer

 • Mars:

  253 269 195 kilometer

 • Jupiter:

  785 837 615 kilometer

 • Saturnus:

  1 437 336 342 kilometer

 • Uranus:

  2 874 373 488 kilometer

 • Neptunus:

  4 496 313 602 kilometer

Punkt-cirkel-metoden är inte helt exakt, eftersom planeternas banor inte är perfekta cirklar och deras omloppsbana runt solen inte heller ligger i samma plan.

Simuleringen visade att punkt-cirkel-metoden emellertid som mest skilde sig 0,25 procent från verkligheten, medan den gamla tekniken, med genomsnittet mellan två planeters maximala och minimala avstånd till varandra, hade hela 67,15 procents avvikelse.

Den nya beräkningsmetoden visar också att Merkurius faktiskt är den planet som i genomsnitt befinner sig närmast ALLA planeter i solsystemet, till och med Neptunus.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj