Följ vattnet! Så lyder mantrat för forskarnas sökande efter främmande liv i universum. Det verkar rimligt, eftersom vår erfarenhet här från jorden är att där det finns flytande vatten, där finns det också liv.
I solsystemet skiljer sig jorden från de övriga planeterna på så vis att det här finns flytande vatten på ytan. På alla de övriga planeterna är temperaturen antingen för hög, så att vattnet förångas, eller för låg, så att vattnet fryser till is. Endast på lagom långt avstånd från solen, i den så kallade beboeliga zonen, ger temperaturen förutsättningar för flytande vatten.
Jordens vatten är bara en droppe
När vi tittar på en jordglob eller en världskarta upptar jordens världshav 71 procent av ytan, så det är helt naturligt att vi kallar vår lilla oas i solsystemet ”den blå planeten”. Men eftersom våra världshav inte är särskilt djupa utgör vattnet faktisk inte så stor andel av planeten.
Om vi tänker oss att vi kunde suga upp allt jordens vatten och samla det i en kula, skulle den bara vara 1 400 kilometer i diameter. Jämfört med jordens diameter på 12 746 kilometer skulle den framstå som en liten droppe.