Juno skickar hem de första bilderna från Jupiter

För en vecka sedan gick rymdfarkosten Juno i omloppsbana runt Jupiter och nu har den skickat hem de första bilderna från den gåtfulla planeten.

Jupiter og måner

JunoCam-kameran som är installerad ombord på Juno fungerar och har börjat skicka data till jorden. De första bilderna är suddiga och vi kommer att få vänta ett tag på bilder med högre upplösning. På bilden syns Jupiteroch tre av dess största månar - Io, Europa och Ganymedes.

Juno klarar de första stegen

Nasas rumfarkost Juno verkar ha klarat sig helskinnad under sin första vecka i närheten av Jupiter. Det meddelar den amerikanska rymdfartsorganisationen.

”Bilderna från JunoCam indikerar att Juno har överlevt sin första tur genom Jupiters extrema strålningsmiljö utan att skadas och är redo att ge sig i kast med Jupiter. Vi längtar efter att få se de första bilderna av Jupiters poler,” säger Scott Bolton från Southwest Research Institute i San Antonio i USA.

Detaljerade bilder på väg

Det tar 53,5 dagar för Juno att ta sig runt ett varv runt Jupiter i sin nuvarande omloppsbana. JunoCam kommer att fortsätta ta bilder i den banan, men den 27 augusti kommer Juno att närma sig Jupiter och då blir bilderna mer detaljerade.

Just nu arbetar teamet bakom Junouppdraget på att lägga alla bilder från JunoCam på uppdragets hemsida så att de finns tillgängliga för alla.

Du hittar Junouppdragets hemsida här: The Juno mission