Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Universum - Jorden

Vilken är temperaturen i atmosfären?

Varför blir det kallare upp till 15 kilometers höjd och sedan varmare igen? Kan man göra en tabell över temperaturväxlingarna i atmosfärenn?

Jordens atmosfär består av en rad olika skikt, och temperaturen varierar mycket efterhand som man rör sig uppåt. Från ett globalt genomsnitt på 15 grader Celsius vid jorden yta sjunker temperaturen till cirka 60 minusgrader på tio kilometers höjd. I stratosfären stiger den igen till omkring 0 grader, varpå den faller i mesosfären för att åter stiga i det översta lagret, termosfären. I det nedersta lagret, troposfären, som ligger på upp till 10–15 kilometers höjd och rymmer 80 procent av atmosfärens massa, sjunker temperaturen med cirka sex grader per kilometer. Det beror på att lufttrycket avtar med höjden, och det gör att stigande luftmassor utvidgar sig. Denna utvidgningsprocess kostar i energi, och därför kyls luften av. Omvänt komprimeras de nedåtgående luftmassorna, så att de blir varmare, när de närmar sig jorden. I nästa lager, stratosfären, som når upp till 50 kilometers höjd, ökar temperaturen åter med höjden. Det beror på att stratosfären – eller ozonlagret som det även kallas – innehåller merparten av atmosfärens ozon. Ozon tar upp det mesta av solens ultravioletta strålning, och det är värmen från denna som orsakar temperaturökningen. På omkring 50 kilometers höjd, där mesosfären börjar, sjunker temperaturen igen. På denna höjd finns det nämligen inte tillräckligt med ozon för att absorbera solens strålar. I termosfären, som sträcker sig från 90 kilometers höjd och uppåt, stiger temperaturen ännu en gång. Här är luften väldigt tunn, och därför krävs det inte mycket energi för att värma upp den. Vi skall för övrigt vara glada för att atmosfären är uppbyggd på detta sätt. Det skyddar klotet mot solens farliga strålar och låter samtidigt solljuset passera så att vi får energi i form av värme.

Läs också:

Solförmörkelse

Upplev en solförmörkelse på första parkett

6 minuter
Jorden

TITTA UPPÅT: Natthimlen lyser i rött och grönt

2 minuter
Jorden

Är jorden universums mest tursamma planet?

11 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress för att få ett mejl med anvisningar för att nollställa lösenordet.
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord

Nytt lösenord

Enter a password with at least 6 characters.

Lösenord behövs
Visa Dölj