Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Earth seen from the moon
Universum - Jorden

Varför ser jorden så liten ut från månen?

Jorden ser ut som en liten ärta sedd från månen. Varför det?

Jorden är fyra gånger större än månen. Det betyder att om man står på månen och betraktar jorden, ser den fyra gånger större ut än månen gör från jorden.

Så upplevs det emellertid inte alltid enligt beskrivningar från de astronauter som har besökt månen. Den förste mannen på månen, Neil Armstrong, har uttryckt det sålunda:

”Det slog mig plötsligt att denna lilla ärta, vacker och blå, var jorden. Jag lyfte tummen och slöt ena ögat, och min tumme täckte jorden. Jag kände mig inte som en jätte. Jag kände mig väldigt, väldigt liten.”

Jämförelse är inte möjlig

Det kan alltså vara långt ifrån själva upplevelsen till den fysiska verkligheten. Vi känner ju också till fenomenet härifrån jorden, där månen ser mycket större ut, när den står nära horisonten, än när den är högt på himlen.

Förklaringen är att man högt på himlen saknar ett jämförelseobjekt. Detta har väl kommit starkast till uttryck, när den första gruppen astronauter flög mot månen ombord på Apollo 8. Det var en del problem med navigationen, och markkontrollen bad astronauterna att navigera efter jorden.

Det utlöste det berömda svaret: ”Det ska vi – så snart vi hittat den!” Det gav upphov till många skratt hos markkontrollen, men sanningen var att det tog nästan en timme, innan astronauterna hittade jorden.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj