Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universum - Jorden

Varför motsvarar de magnetiska polerna inte de geografiska?

Jordens geografiska poler följer rotationsaxeln. Varför gör inte de magnetiska polerna det?

Jordens magnetfält har via kompassen lett många sjöfarare på rätt väg under årens lopp. Kompassnålen har dock en avvikelse, som beror på att jordens magnetiska och geografiska poler inte ligger på samma plats. Avvikelsen är hos oss bara någon grad, men på nordligare breddgrader kan den omöjliggöra användandet av kompass. Befinner man sig mellan den geografiska och magnetiska nordpolen, kommer kompassnålen faktiskt att peka söderut. I en förenklad bild av jordklotets magnetfält uppfattar man jorden som en stavmagnet, som avviker ungefär elva grader från den geografiska nord-syd axeln och passerar lite vid sidan om jordens centrum. Ingen vet i detalj hur jordens magnetfält uppkommer. Man vet att magnetfält, som dansken H C Ørsted påvisade 1820, alstras av elektriska strömmar, och vi har sedan dess insett att även permanenta magneter, till exempel kylskåpsmagneter, är magnetiska för att deras järnatomers elektroner skapar cirkulära mikroskopiska strömmar. På samma sätt tror man att jordens magnetfält beror på elektriska strömmar i den flytande och järnhaltiga yttre manteln. Om dessa inre, elektriska strömmar slaviskt följde jordens rotation, skulle det inte vara någon skillnad mellan de geografiska och magnetiska polerna, men strömmen följer uppenbart ett mer komplext mönster och är bara i grova drag bunden av jordens rotation. Geologiska undersökningar visar till och med att magnetpolerna byter plats med 500000 års mellanrum. Varför är fortfarande okänt.

Läs också:

Magnetic Earth SE
Jorden

Hur kan jorden vara magnetisk?

2 minuter
Jorden

När byter jordens poler plats igen?

0 minuter
Magnetfält
Mars

Har Mars magnetiska poler som jorden?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj