Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför förändras jordens lutning?
© shutterstock
Universum - Jorden

Varför förändras jordens lutning?

Jordens lutning i förhållande till solen ger olika årstider, men denna lutning ändrar sig över tid. Varför gör den det, och betyder det något för klimatet?

Vinkeln mellan jordensrotationsaxel och dess bana runt solen är inte rät, och den förändras mycket riktigt med tiden. Det gör den på grund av massattraktionen från de andra planeterna i solsystemet. Beräkningar visar att vinkeln mellan jordens axel och den axel som står vinkelrätt mot jordens bana runt solen kan variera mellan ytterpunkterna 21,8 och 24,4 grader. Ändringen i jordens lutning är periodisk, och det tar cirka 21500 år från det att lutningen är som minst tills den är som störst. Den nuvarande lutningen är ungefär 23,5 grader och avtagande. Solinstrålningen på olika platser på jorden ändras, när jordens lutning i förhållande till banan runt solen förändras, och det leder till klimatförändringar globalt och lokalt. En liten lutning betyder mindre skillnad mellan årstiderna, medan en stor lutning ger större skillnader mellan årstiderna och därmed också mer dramatiska väderförhållanden.

Läs också:

Jorden

Vad betyder jordens lutning för klimatet?

0 minuter
Total månförmörkelse skapar en blodmåne
Månen

I sommar kan du se en månförmörkelse i Sverige

4 minuter
Solen

Två satelliter löser solen sista gåtor

20 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj