Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Venus är ett skräckexempel på vad en planet som kommer för nära solen kan drabbas av.

© NASA
Universum - Jorden

Vad skulle hända om jorden ändrade bana?

Jorden kretsar i en nästintill cirkulär bana, så avståndet till solen förändras inte särskilt mycket under ett år. Men vad skulle hända om banan blev mer elliptisk?

Jorden kretsar i en nästan cirkelrund bana runt solen på ett medelavstånd av 149,6 miljoner kilometer.

Avståndet är optimalt eftersom vi därmed ligger i den så kallade beboeliga zonen som varken är för varm eller för kall och där livet har perfekta existensvillkor.

Växthuseffekt eller istid

Om jorden befann sig närmare solen skulle temperaturen öka kraftigt, växthuseffekten löpa amok och oceanerna avdunsta ungefär som det som har skett på Venus. Senare skulle vi frysa ihjäl i en global, evig istid.

Om jordens bana var mer elliptisk skulle avståndet till solen variera och temperaturen svänga kraftigt under loppet av ett år. Större delen av året skulle jorden vara relativt långt från solen, så att vi skulle få en lång, iskall vinter följd av en kort och varm sommar.

I en starkt elliptisk bana skulle jorden i läget längst bort från solen bli så kall att den inte hann värmas upp igen under den korta tiden nära solen, och jorden skulle därför frysa till is.

De andra planeterna visar vad som väntar

Från smältande hetta till global istid. Om jorden försköts ut ur sin nuvarande bana skulle det få våldsamma konsekvenser.

Höga temperaturer, våldsam växthuseffekt och avdunstade oceaner skulle bli följden om jorden kom närmare inpå solen.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj