Shutterstock
Venus og jorden

Vad skulle hända om jorden ändrade bana runt solen?

Jordens bana runt solen är nästan cirkelrund – som tur är. En avlång bana skulle göra det mycket svårt att leva på planeten.

Jorden kretsar i en nästan cirkulär bana runt solen på 149,6 miljoner kilometers avstånd. Avståndet är optimalt, eftersom vi därmed ligger i den så kallade beboeliga zonen, med de bästa livsvillkoren. Det beror främst på att temperaturen ger möjlighet till massor av flytande vatten på ytan.

För att se hur lyckosam jordens placering är behöver vi bara titta på våra grannar i solsystemet, Venus och Mars.

Våra grannar kunde inte bevara vattnet

Venus och Mars har båda haft oceaner som jorden. Vi kan tacka vår placering i solsystemet för att jorden fortfarande är en blå planet.

Hvis jorden ændrede bane
© Shutterstock

1. Venus blev för varm

I sin ungdom hade Venus kanske flytande vatten på ytan. Men när solen blev starkare steg temperaturen så mycket att vattnet avdunstade. Detsamma skulle hända jorden om vi kom närmare solen.

Hvis jorden ændrede bane
© Shutterstock

2. Mars blev för kall

Precis som Venus har Mars förlorat sitt flytande vatten, men i det fallet beror det på att atmosfären blev för tunn för att hålla kvar värmen. Även jorden skulle frysa till om den hamnade lika långt från solen som Mars.

Hvis jorden ændrede bane
© Shutterstock

3. Avlång bana är en mardröm

Om jordens bana blev mer avlång skulle klimatet förändras drastiskt under årets lopp. Under två varma perioder skulle avdunstningen från världshaven öka markant, medan planeten skulle frysa till under två iskalla perioder.

Astronomerna tror att Venus och jorden geologiskt sett är skapade med samma villkor, men de två planeterna har utvecklats mycket olika.

Venus kan ha haft många oceaner, men de har avdunstat och växthuseffekten har gått bärsärk i den täta atmosfären. I dag är ytan i genomsnitt 464 grader varm och kan omöjligt stödja liv.

Venus overflade

Om jorden kom närmare solen skulle den kunna sluta som Venus: Ett hett helvete, där allt vatten har avdunstat från ytan.

© NASA

På Mars är förhållandena de motsatta. Mars har troligtvis också haft oceaner, men i dag är atmosfären för tunn och ytan för kall – i genomsnitt minus 60 grader – för att rymma flytande vatten.

Om jordens bana var mer avlång, men låg på samma genomsnittliga avstånd från solen skulle vi få det värsta av två världar.

Året skulle vara uppdelat i två iskalla perioder och två heta. Om banan blev mycket avlång skulle jorden sluta som ett isklot, eftersom de varma perioderna skulle bli korta för att tina det djupfrysta klotet.