John Valley
Planetens äldsta material Jack Hills-zirkonerna

Topp 5: Vilket material är planetens äldsta?

Jorden bildades för cirka 4,54 miljarder år sedan, men vilket är det äldsta kända materialet? Kommer det över huvud taget härifrån?

1. Murchisonmeteoriten: 7 miljarder år

Planetens äldsta material Murchisonmeteoriten
© The National Museum of Natural History

Det äldsta materialet på jorden är äldre än både jorden och solsystemet, den så kallade Murchisonmeteoriten, som den 28 september 1969 landade utanför byn Murchison i Australien.

År 2020 analyserade en grupp kemister mineraler från meteoriten och kom fram till att den troligen bildades i en nebulosa för omkring sju miljarder år sedan.

2. Månprov 67215: 4,46 miljarder år

Planetens äldsta material månprov 67215
© JSC/NASA

Det näst äldsta materialet på jorden kommer från månen. Provet med nummer 67215, som togs av Apollo 16-besättningen, består nästan enbart av mineralet plagioklas.

Det rör sig sannolikt om stelnad magma från en kort tid efter månens bildande.

3. Jack Hills-zirkonerna: 4,40 miljarder år

Planetens äldsta material Jack Hills-zirkonerna
© John Valley

Det äldsta jordiska material forskarna känner till är små kristaller av mineralet zirkon, som har hittats utanför Jack Hills i den australiska delstaten Western Australia.

Kristallerna visar att jorden hade skorpa, vatten och kanske till och med land redan 160 miljoner år efter det att planeten bildades.

4. Grönstensbältet Nuvvuagittuq: 4,39 miljarder år

Planetens äldsta material grönstensbältet Nuvvuagittuq
© Aventures Inuit

Detta grönstensbälte med vulkaniska och sedimentära bergarter på östra sidan av Hudson Bay är den äldsta kända större klippformationen på jorden.

År 2007 daterades den till 3,75 miljarder år, men fem år senare åldersbestämde en annan forskargrupp den till 4,39 miljarder år.

5. Alan Hills 84001: 4,09 miljarder år

Planetens äldsta material Alan Hills 84001
© NASA

Denna två kilo tunga meteorit hittades på Antarktis år 1984. Kemiska analyser tyder på att Alan Hills 84001 är skorpa från Mars.

Marsforskare tror att meteoriten kommer från Valles Marineris, ett förkastningssystem som är Mars svar på Grand Canyon i USA.