Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Solar system, illustration
Universum - Jorden

Tänk om jorden låg i ett annat solsystem?

Har den specifika uppbyggnaden av vårt solsystem betydelse för jordens existens – och livets uppkomst?

Det verkar inte som att de övriga planeterna i solsystemethar någon betydelse för jorden. Det är solen vi kretsar runt och som levererar energi till livet på vårt klot. Uppbyggnaden av hela solsystemet och inte minst de andra planeternas position har dock avgörande betydelse för att livet kunnat utvecklas på jorden.

Först och främst är det viktigt att Jupiter aldrig kommer närmare solen än den är nu. I många främmande solsystem har jätteplaneter som Jupiter hamnat i banor mycket nära sin stjärna genom att vandra genom solsystemet. Hade Jupiter gjort det, skulle jorden antingen slukats av denna gasplanet eller helt slungats bort.

Datorsimuleringar av solsystemets utveckling visar dessutom att Saturnus, Uranus och Neptunus ursprungligen låg mycket närmare solen. Under en period av kaos på flera hundra miljoner år ändrade de sina banor och kom längre bort från solen, vilket möjligen medförde att en femte stor planet slungades ut ur solsystemet helt och hållet.

Lite värre kaos, och solsystemet hade sett fullkomligt annorlunda ut. I de flesta fall skulle en planet som jorden kunnat bli uppslukad, slutat som ett torrt och obeboeligt klot eller ha tillförts så mycket vatten att den varit fullständigt täckt av hav.

Jupiter drog till sig kometer

Jordens historia har i hög grad formats av nedslag. Jupiters starka tyngdkraftsfält sög till sig många kometer och asteroider, som annars var på väg mot vår planet. Det betyder att jorden har haft precis så många nedslag att livet kunnat utvecklas.

Det vatten som finns på jorden och som är avgörande för allt liv kom hit med kometer. För få nedslag skulle därför ha hindrat livet från att utvecklas, medan för många skulle ha dödat allt levande.

Läs mer om solsystemet.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj