Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jordens magnetiska poler har bytt plats många gånger. De senaste 800 000 åren har de dock behållit sina platser.

© KEN IKEDA MADSEN & SHUTTERSTOCK
Universum - Jorden

Stämmer det verkligen att polerna nu byter plats?

Jordens magnetfält har ändrat riktning flera gånger och många forskare är eniga om att en polvändning är nära förestående i geologisk bemärkelse.

De magnetiska polerna har bytt plats väldigt många gånger. Under de senaste 20 miljoner åren har det vanligtvis gått 200 000-300 000 år mellan polvändningarna, men nu senast har polbytet låtit vänta på sig.

Enligt forskarna har polerna inte bytt plats på 786 000 år. Om det vore möjligt att resa 800 000 år tillbaka i tiden skulle kompassnålens röda ände alltså peka mot den geografiska sydpolen i stället för mot norr.

Jordens magnetfält anses uppkomma inne runt den yttre kärnan som består av smält järn.

På grund av små avvikelser i temperaturen i smältan uppstår det så kallade konvektionsströmmar, som tillsammans med jordens rotation håller det smälta järnet i konstant rörelse

Rörelsen skapar en elektrisk ström som inducerar ett magnetfält och som i sin tur sätter mer av det laddade järnet i rörelse – en process som kallas geodynamon.

De senaste 160 åren har magnetfältet avtagit, vilket kan tyda på att en polvändning är nära förestående.

Enligt forskarna Carlo Laj och Catherine Kissel dröjer det dock minst 500 år innan det sker.

Polskifte skapar magnetisk röra

Data visar att jordens magnetfält försvagas under tiden fram till ett polskifte, vilket gör jorden mer utsatt för strålning från rymden. En datorsimulering visar dock att magnetfältet aldrig försvinner helt.

Före polvändningen: De blå och orange fältlinjerna, som illustrerar jordens magnetfält, utgår från en av två poler – som det ser ut i dag.

Under polvändningen: Fältlinjernas ordning förvandlas till kaos, och det uppstår flera syd- och nordpoler. Fältet förlorar i styrka men försvinner aldrig.

Nordpolen flyttade sig från Antarktis

Forskare har utifrån geologiska data kunnat fastslå att den magnetiska nordpolen befann sig i närheten av Antarktis för cirka 790 000 år sedan.

Efter 6 000 år, då magnetfältet varierade våldsamt, flyttades nordpolen under loppet av bara 100 år norrut till sin nuvarande plats i Arktis.

Läs också:

Solförmörkelse

Upplev en solförmörkelse på första parkett

6 minuter
Jorden

Varför motsvarar de magnetiska polerna inte de geografiska?

0 minuter
Fenomen inom fysiken

Förstå magnetism på 5 minuter

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj