Earth core

Sipprande järndroppar skapade jordens kärna

Enligt en ny teori bildades jordens kärna av nedsipprande järn.

15 april 2014

Det djupaste vi människor någonsin har borrat oss ned i vår egen planet är lite mer än 12 kilometer – en bråkdel av de knappt 6400 kilometerna in till jordens centrum.

Utifrån laboratorieexperiment har forskare vid Stanford University i Kalifornien nu emellertid presenterat sin lösning på en av de många gåtorna om vårt klot – mysteriet med hur kärnan av metall bildades.

Med hjälp av avancerad röntgenteknik undersökte forskarna hur järn och bergarter reagerar under det kolossala tryck och den extrema värme som råder inne i jorden.

Metalliskt duggande skapade jordens kärna

Försöksresultaten pekar på att kärnan inte som förmodat bildades på en gång. I stället har den skapats under miljoner år genom ett slags metalliskt duggande, där droppar av järn från manteln – den del av klotet som sträcker sig från jordskorpan och in till den yttre kärnan på cirka 2900 kilometers djup – har sipprat ned i kärnan.

Enligt forskarna har trycket pressat ut järnet ur bergarterna på mer än 1000 kilometers djup. Järndropparna har samlat sig i små bäckar, som har trängt ned genom bergarterna och in i kärnan – ungefär som vatten tränger genom kaffebönorna i en kaffemaskin.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: