Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Earth in flames

Sex vägar till jordens undergång

Om cirka fem miljarder år kommer solen att börja svälla. Den röda jätten kommer att grilla livet på jorden och koka upp haven. Men domedagen kan inträffa långt innan dess. Vi tittar närmare på de sex katastrofer som kan leda till jordens undergång.

Shutterstock

Orsakerna till jordens undergång kan vara många och några kan inträffa redan i morgon. Säkert är dock att vårt klot endast kan existera maximalt i cirka fem miljarder år till.

Vid den tiden kommer solen att ha förbrukat allt sitt väte och börjat förvandla sig till en röd jätte. Vår stjärna sväller upp, slukar de innersta planeten och grillar allt liv på jorden.

1. Komet träffar jorden

Hela mänskligheten kan vara i fara, eftersom jordens klimat påverkas av den enorma explosionen. Med en realistisk förvarning på bara några veckor har vi i realiteten inget att ställa upp mot hotet.

2. Supervulkan får utbrott

Lokalt blir förödelsen total. Globalt förändras klimatet och jordbruket slås ut. Ingen vet när nästa supervulkan får utbrott. Allt vi kan göra är att evakuera de kringboende.

3. Jordens magnetfält försvinner

Magnetfältet bildas av rörelser i jordens flytande kärna och skyddar oss mot strålning från rymden. Om kärnan stelnar försvinner magnetfältet och solvinden kommer så sakteliga att dra bort jordens atmosfär och döda allt liv.

4. Hypernova uppstår i grannskapet

Ozonskiktet förstörs för flera år, om en stor stjärna exploderar och utsänder gammastrålning. Stora grupper av organismer kommer att dö ut. Vi kan försöka förutse var hypernovor kommer att uppstå, men i verkligheten kan vi inte göra något.

5. Kollision med Mars

Om en grannplanet som Mars träffar oss som följd av förskjutningar i solsystemet, kommer allt liv att utplånas och jorden att förändra utseende. Om detta skulle inträffa, kommer det emellertid att bli först efter tre miljarder år, så människan är troligen utdöd om eller när händelsen inträffar

6. Asteroid kraschar mot jorden

En asteroid är tyngre men långsammare än en komet, men konsekvenserna är desamma. En kollision på land kommer att skapa en gigantisk krater.

Slår asteroiden ned i havet kommer miljontals människor att dö i en tsunami. Om en asteroid upptäcks i tid, kan den kanske knuffas ur kurs av en raket eller en atombomb.

Jordens undergång är inte universums undergång

Jordens undergång kommer bara vara en parentes i universums liv. Det stora kosmoset lever vidare ... i åtminstone 450 miljarder år till. Läs vår artikel om världsalltets absolut sista suck.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj