Kan man se satelliter från jorden?

Är det möjligt att se satelliter med blotta ögat på natthimlen?

Kan man se en satellit från jorden?

Strax efter solnedgången och före soluppgång är det vid klart väder möjligt att se en liten lysande prick som utan att blinka rör sig över himlen med jämn hastighet. Det är en satellit som reflekterer solljuset och som därför går att se från jorden. Den Internationella Rymdstationen, ISS, och den kinesiska rymdstationen Tiangong-1 är också möjliga att se på samma sätt.

Satellit syns på dagen

I mörker är det alltså lätt att få syn på satelliter som kretsar runt jorden på relativt nära avstånd. Ibland kan man även få syn på en satellit dagtid. Speciellt de 66 Iridiumsatelliter, som används för satellittelefoni, kan ibland kortvarigt reflektera så pass mycket solljus att de avger en ljusglimt som varar några få sekunder.

Nasa har en mejlservice som kallas Spot The Station där medlemmar får ett mejl tolv timmar innan ISS passerar ovanför just det område där de bor. På så sätt vet medlemmarna när de ska titta uppåt för att få en glimt av rymdstationen.

Tre faktorer avgör om en satellit är synlig:

STORLEKEN

Ju större satelliten är desto lättare är den att få syn på. Rymdstationen ISS är den största artificiella satelliten och dessutom den som lyser mest.

HÖJDEN Satelliter i låg omloppsbana (mindre än 1?000 kilometer) är lättast att få syn på. Det går inte att se tv-satelliter (de befinner sig 36?000 kilometer bort).

YTAN

Blanka ytor, exempelvis solpaneler och antenner av metall, reflekterar ljuset bäst.

Vädersatellit hjälper meteorologerna

Läs mer om de satelliter som förutspår vädret och övervakar klimatet: