Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stora däggdjur lever huvudsakligen i Afrikas nationalparker. Men så skulle det inte behöva vara.

© SHUTTERSTOCK
Universum - Jorden

Så hade djurlivet utvecklat sig utan människor

Djuren på den afrikanska savannen hade varit betydligt fler och spridit sig även till andra delar av världen om det inte hade varit för människans existens.

På en jord utan människor skulle en stor del av världen påminna om de afrikanska nationalparkerna med deras rika djurliv.

Det visar en ny undersökning i vilken forskare vid Aarhus Universitet i Danmark för första gången har simulerat hur världens däggdjur skulle fördelas om inte människan hade funnits.

De stora däggdjuren skulle enligt forskarna sannolikt ha varit spridda över större delen av jorden. Speciellt Syd- och Nordamerika skulle kunna ha fått ett rikare djurliv.

Människan sprider sig på djurens bekostnad

Forskarnas kalkyler visar att det exempelvis skulle ha levt 45 arter stora däggdjur i Sydamerika och inte som nu enbart fem.

I dag är det bara i Afrika som det finns en mångfald av stora däggdjursarter som exempelvis elefanter, flodhästar och noshörningar.

Orsaken är att Afrika är det enda området på jorden där människan ännu inte har utrotat de flesta stora djur.

###

Afrika är däggdjurens sista tillflyktsort

En ny undersökning visar att de stora däggdjuren i Afrika faktiskt skulle kunna trivas ännu bättre längre norrut än på savannen.

  • I en värld utan människor hade flera stora djur funnits i Texas, USA, än i nationalparken Serengeti i Tanzania. Sydamerika skulle ha 45 arter stora däggdjur i stället för fem.

  • Den verkliga världskartan visar att enbart Afrika har en rikedom på stora däggdjur i dag. Utan människor kunde elefanter och noshörningar till och med ha levt i Skandinavien.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj