Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lätta moln kan ge fullmånen en gigantisk, färgstark halo

STJÄRNARGUIDEN: I slutet av november är chansen stor att få uppleva när fullmånen omges av en gigantisk lysande ring. Ta på dig ytterkläderna och ge dig ut.

Om månhalos

En månhalo är en jättestor ljuscirkel. Sådana förekommer även runt solen, men en månhalo är mer spektakulär eftersom man kan titta direkt mot månen och uppleva halons imponerande storlek i förhållande till det relativt lilla objektet som ljuset kommer ifrån.

Halons diameter är 44 grader, medan månens diameter bara är en halv grad. Halos uppträder särskilt kring den ljusstarka fullmånen och kan anta många olika former.

Fenomenet bisol (även kallad vädersol) uppstår då en eller flera halos syns runt solen.

© Shutterstock

En typisk halo uppstår när ljuset från solen eller månen passerar iskristaller i lätta slöjmoln. Vattendropparna i molnen fungerar som små prismor eller speglar som bryter en del av ljuset i en viss vinkel.

Sett nedifrån marken uppstår en stor ring av ljus på himlen, där ringen har radien 22 grader. Den så kallade 22-gradershalon är den vanligaste halon, och den förekommer året runt.

Guide till månhalos

© Stellarium

SÅ GÖR DU

  • Var och när

    Vid fullmåne i slutet av november kan du få se en halo där månen är när den dyker upp. Dessa så kallade 22-graders-halos förekommer cirka 100 gånger per år och går att se både dag och natt året runt. Halos förekommer främst när det finns högt liggande fjädermoln, så kallade cirrusmoln, vanligtvis på mellan sex och tio kilometers höjd och ofta i samband med att ett frontsystem närmar sig.

  • Synlighet

    Titta uppåt vid fullmåne, kanske är den omgärdad av en lysande ring. Om du ser fjädermoln på dagen så kan du titta mot områdena runt solen, men inte direkt mot solen – det kan ge ögonskador.

Läs också:

Merkurius

I slutet av januari: Solsystemets lilleputt tronar fram på himlen

3 minuter
Solsystemet

Vattnet flyter i solsystemet

13 minuter
Jorden

Ozonskiktet: Jordens sköld mot solens UV-strålar

7 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj