Karta låter dig gräva ett hål till andra sidan jorden

Försökte du som barn att gräva ett hål hela vägen till Kina? En interaktiv karta avslöjar var du skulle hamna i verkligheten.

Var hamnar du egentligen om du skulle gräva en tunnel rakt igenom jorden? En interaktiv karta ger dig svaret.

© Thomas Arnoldi

Har du någonsin funderat över var du skulle hamna om du grävde en tunnel genom jorden? Med en interaktiv karta kan du få svaret oavsett var du befinner dig i världen.

Om du exempelvis gräver rakt nedåt från Stockholm, Köpenhamn eller Oslo så dyker du upp mitt i Stilla havet utanför Nya Zeeland.

Nästan överallt i Europa skulle en tunnel genom jorden leda direkt ut i havet - förutom i Spanien, där du skulle hamna på toppen av Nya Zeeland.

Argentinare kan gräva till Kina

Kartan avslöjar till exempel att den ryska staden Ulan Ude ligger precis rakt emot Puerto Natales i Chile, medan just argentinare i staden Rafaela är de som kan gräva sig hela vägen fram till Kina.

Om du skulle få för dig att starta ett sådant ambitiöst grävprojekt skulle du dock först behöva forcera ett antal livsfarliga lager.

Det första är jordskorpan som är cirka 75 kilometer tjock. Därefter är det kappan som sträcker sig drygt 2 900 kilometer och når upp i över 4 000 grader på sina ställen.

© NASA/JPL-Université Paris Diderot - Institut de Physique du Globe de Paris

Jordens kärna krossar dig

I slutet av kappan börjar jordens yttre kärna av flytande järn. Den är lika varm som solens yta.

Och det är precis innan du når fram till jordens inre kärna. Där är trycket 3,6 miljoner gånger högre än vid ytan och temperaturen når upp över 6 000 grader.

Den djupaste borrningen som utförts inleddes av ryska forskare 1970. 1983 slog de rekord med 12 262 meter på Kolahalvön i Ryssland.