Massivt meteoritregn bildade kristaller
Jordens första stabila kontinenter kallas kratoner och tros ha blivit till under det tunga meteoritbombardemanget.
En av de bäst bevarade kratonerna är Pilbarakratonen i Australien, och zirkonkristaller från området innehåller bevis på nedslag från denna tid.
"Genom att undersöka små kristaller av mineralet zirkon i stenar från Pilbara Craton i västra Australien, som representerar de bäst bevarade resterna av forntida jordskorpa på jorden, fann vi bevis för dessa gigantiska meteoritnedslag", säger professor Tim Johnson, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.
Totalt tog forskarna 26 stenprover, samtliga innehöll fragment av zirkon. De daterades till att vara mellan 3,6 och 2,9 miljarder år gamla, vilket stämmer med tidpunkten för de stora meteoriterna.
Forskargruppen undersökte isotoper (olika versioner av samma grundämne) av syre i kristallerna. I synnerhet undersökte de förhållandet mellan oxygen-18 och oxygen-16, som har mellan åtta och tio neutroner.
Dessa förhållanden används inom paleogeologin för att bestämma temperaturen vid bildandet av den bergart som isotoperna kommer ifrån. Utifrån detta kunde forskarna dela upp bildandet av Pilbarakratonen i tre steg.
Kraton skapades i tre steg
Det första steget är bildandet av ett stort antal zirkoner för drygt 3,6 miljarder år sedan under en partiell avsmältning av jordskorpan, vilket troligen beror på uppvärmningen av massiva meteoritbombardemang.
Dessa meteoriter kan ha varit mellan tio till hundratals kilometer i diameter, och deras nedslag ledde till kristallisering av zirkon, vilket inledde kratonbildningen.
Liknande mönster kan observeras vid andra av jordens kratoner.
Det andra steget var en period då jordskorpans kärna omarbetades och stabiliserades, följt av det tredje steget där granit bildades.
Blandningen av granitbildning och stabilisering skapade vår tids kontinenter.
"Vår forskning ger de första solida bevisen för att de processer som slutligen bildade kontinenterna började med gigantiska meteoritnedslag som påminner om de som låg bakom dinosauriernas utrotning, men som ägde rum miljardtals år tidigare", förklarar Tim Johnson.
Nu ska forskarna undersöka jordens 35 andra kända kratoner för att jämföra dem med resultaten från Pilbarakratonen.