Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jordens inre kärna har en egen kärna
Universum - Jorden

Jordens inre kärna är delad i två

Genom att undersöka hur jordskalvsvågor rör sig genom jordens inre har forskare gjort en banbrytande upptäckt: Jordens innersta kärna är tudelad.

Jordens inre gömmer ännu en kärna

Vetenskapen har större kunskap om fjärran planeter som Mars och Jupiter än om det innersta av vårt eget klot. Men med en ny teknik kan geologer undersöka jordens inre med ultraljud på samma sätt som läkare kan "se in" i patienter.

Med hjälp av den nya tekniken har geologer från University of Illinois i USA och Nanjing University i Kina gjort en banbrytande upptäckt. De har visat att jordens inre kärna inte alls är den innersta, utan att den gömmer ännu en kärna.

Jordens inre kan berätta om jordens utveckling

Forskarna skannade jordens inre kärna med hjälp av seismiska vågor från jordskalv, som når hela vägen genom jorden in till kärnan och tillbaka igen. På så sätt upptäckte de att järnpartiklarna i den yttre innerkärnan är ordnade i nord-sydlig riktning, medan de i den inre innerkärnan ligger i öst-väst.

1: Skorpa 2: Mantel 3: Yttre kärna 4: Inre kärna A: Inre innerkärna B: Yttre innerkärna

Med den nya kunskapen hoppas man få veta mer om hur jorden har utvecklats och hur jordens kärna interagerar med klotets magnetfält, som liksom en sköld skyddar oss mot strålning från rymden.

Jordens inre är komplext

Att jordens kärna är tudelad är bara en av många upptäckter som geologer gjort. Lär mer i artikeln om jordens fascinerande inre:

Läs också:

Norrsken
Jorden

Varför är norrskenet ofta grönt?

8 minuter
Mars

Jätterobot har landat på Mars

6 minuter
Jorden

Följ med på resa till jordens inre

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj