Asahi Shimbun/Getty Images
Blå magi i 122 meters dyb

Jordens håligheter avslöjar djupa mästerverk

Helveteskratrar, vattenschakt och stora gruvor – jordytan är genomborrad av stora hål och kratrar som är resultatet av imponerande naturkrafter eller mänsklig uthållighet.

Gaskrater har brunnit i 50 år

1971 sipprade det ut gas från en kollapsad rysk borrigg utanför Darvaza i norra Turkmenistan. Ingenjörerna satte eld på gasen för att begränsa problemet – och sedan dess har hålet brunnit. Men i januari 2022 meddelade Turkmenistans president att den så kallade helveteselden ska släckas.

Giles Clarke/Getty Images

Jordens rikaste hål ses från rymden

Ett öppet brott nära Salt Lake City i delstaten Utah, USA, har varit en koppargruva sedan 1906. Varje dag bryts 450 000 ton malm till ett årligt värde av 13,6 miljarder kronor, vilket har gett gruvan smeknamnet "Det rikaste hålet på jorden".

Stephen L. Saks/Photo Researchers/Ritzau Scanpix

Flodvatten skar ut Grand Canyon

Som ett 400 kilometer långt yxhugg har smältvatten från Rocky Mountains klyvt Grand Canyon från Lake Powell, Utah, till Lake Mead nära Nevada i USA. Klyftan är upp emot 1 800 meter djup och 29 kilometer bred, vilket gör den till den största i världen.

Michele Falzone/Getty Images

Vatten fyller fem kilometer labyrint

Forskare har upptäckt passager på nästan 5 000 meter i grottsystemet Ordinskaya i Uralbergen. Grundvattnet har skapat grottorna genom att gräva ut ett 20 meter tjockt och 200 miljoner år gammalt, horisontellt lager av kemiskt utfällt gips.

Viktor Lyagushkin/PHOTOTEAM.PRO

Blått hål avslöjar historisk droppstensgrotta

300 meter bred, perfekt cirkulär och 122 meter djup – det stora, blå hålet i Belize var ursprungligen en gigantisk torrlagd kalkstensgrotta med stalaktiter, men för cirka en halv miljon år sedan ledde en jordbävning till att grottan kollapsade.

Asahi Shimbun/Getty Images

Meteorit slog hål i jordskorpen

För två miljarder år sedan träffade en meteorit jorden med 150 000 km/h och skapade den 200 kilometer breda Vredefortkratern i södra Afrika. Stenen var lika stor som Mount Everest och energiurladdningen var den största i vår jords historia.

Uig Satellite And Aerial/Ritzau Scanpix

Iskristaller pryder lavaschakt

För 5 200 år sedan fick den isländska vulkanen Leitahraun ett utbrott och skapade grottan Raufarhólshellir. Lavan skar ut en öppning som var 1 360 meter lång, 30 meter bred och tio meter i hög som bildar vackra isformationer på vintern .

Keldon Photography/Alamy/ImageSelect