Height difference on the moon

Jorden hade två månar

En gång hade månen en liten följeslagare, som kretsade runt jorden, hävdar forskare. Till sist krockade dock månarna, och det gav upphov till den tjocka, ojämna skorpa som månens baksida har i dag.

7 november 2011

Det har länge förbryllat forskarna att månens baksida inte liknar dess framsida.

Framsidan, som är vänd mot jorden, domineras av stora, mörka, lågt belägna slätter av stelnad magma, medan baksidan i högre grad är högland präglat av berg. Även ytans sammansättning är annorlunda, då framsidan är rikare på kalium, fosfor och de så kallade sällsynta jordarterna.

Nu anser två forskare att de löst gåtan. Skillnaden mellan månens fram- och baksida förklaras av att jorden en gång hade ännu en måne, som efter att i cirka 70 miljoner år ha snurrat i par med vår nuvarande måne krockade med denna.

Forskarna föreställer sig att båda månarna bildades då två betydligt större klot kolliderade i solsystemets barndom. Resultatet av denna kollison blev jorden, månen och alltså även en mindre måne med en diameter på omkring en tredjedel av månens, som den ser ut i dag.

Månarna låg i ungefär samma bana runt jorden, vilket oundvikligen ledde till en kollison. Enligt forskarnas modell skedde den med en relativt låg hastighet på 8000–9000 kilometer i timmen och därför splittrades kloten inte helt. Resultatet blev inte heller en enorm krater. I stället spreds materialet från den lilla månen under ett par timmar över ena halvan av den större månen.

Den mindre månen slutade som en många kilometer tjock ojämn skorpa på månens baksida, medan den ocean av magma som gömmer sig under månens tunna skorpa försköts till framsidan. Det ger nutidens skillnad i terräng och sammansättning av ytan på de två sidorna.

Våldsam kollision bakom månens skorpa

Så föreställer sig forskarna att kollisonen har gått till. Under tre timmar sprider sig materialet från den mindre månen ut över den ena sidan av den stora månen.

Moon crash

1. Månarna följs åt runt jorden. Till sist kolliderar de. 2. Den mindre månen träffar den stora och en explosion följer. 3. Den lilla månen lägger sig (grå färg) på månens yta. 4. Månresterna plattas ut som en skorpa på månen.

Lär dig mer om månen. Läs mer om månförmörkelse.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: