Forskare upptäcker bubbla runt jorden

Det susar runt elektriskt laddade partiklar i rymden, men jorden skyddas av en sköld av radiovågor som är skapade av människan.

Jorden

Astrofysiker från Nasa har upptäckt att jorden ligger i en skyddande bubbla, och att den kan avskärma oss från strålning dagarna efter en solstorm.

Bubblan observerades år 2014 men först nu visar data från Nasas två Van Allen-sonder att bubblan är skapad av människan.

Mördarelektroner krossar elektronik

Rymdfarkoster, satelliter och rymdsonder i banor runt jorden skyddas mot strålning av jordens magnetfält, men vid särskilt intensiva rymdoväder kan så kallade mördarelektroner få så hög hastighet att de tränger igenom magnetfältet och förstör elektronisk apparatur.

Det sker exempelvis efter solstormar, då partiklar från explosioner på solen sprids i rymden med våldsam kraft.

Skölden bildas av radiovågor från jorden, lågfrekventa radiosignaler (VLF) som används för kommunikation från land till ubåtar djupt under havsytan.

Dock sprider de sig alltså även till rymden, och när de möter mördarelektroner påverkar de partiklarnas rörelse. Nu ska forskare testa om radiovågorna kan användas för att skydda satelliter mot strålning från rymden.

###

Håller undan strålningsbälten

Radiovågor från jorden håller energirika partiklar från rymden på behörigt avstånd. På så sätt skyddar vågorna även rymdtrafik i låga banor runt jorden.

###

Partiklar från rymden är ordnade i cirklar

Energirika partiklar från rymden fastnar i jordens magnetfält i två "donutformade" strålningsbälten runt jorden: Van Allen-bältena. De kan vidgas och närma sig jorden, men bubblan runt oss verkar hålla dem på avstånd.