NASA/Shutterstock

Berömd supernova har haft växtvärk i nära 1 000 år

Mars 2023: Den är gigantisk och växer fortfarande med 1 500 km/s! Krabbnebulosan är resterna av en supernova och just nu kan de se den med en vanlig kikare. Vi visar dig vart du ska rikta blicken.

Om Krabbnebulosan (M1)

Krabbnebulosan (M1) är en rest av en exploderande stjärna – en så kallad supernova – som ligger i stjärnbilden Oxen cirka 6 000 ljusår bort. Supernovaresten observerades för första gången år 1054 av kinesiska astronomer.

När den franske astronomen Charles Messier publicerade sin katalog över himlaobjekt 1758 registrerades Krabbnebulosan som en komet under namnet Messier 1.

Under de 1 000 år som astronomerna har känt till Krabbnebulosan har den bara blivit större och större på himlen.

När stjärnan exploderade som en supernova stötte den iväg vätgas som avger ett rödaktigt ljus på himlen.

© Shutterstock

Det beror på att stoftet som slungades iväg efter explosionen rör sig bort från centrum med en hastighet på 1 500 km/s.

I mitten av Krabbnebulosan finns en neutronstjärna som roterar 30 varv per sekund. För varje varv avges radiovågor och röntgenstrålar i riktning mot jorden.

Se pulserande mönster strömma ut från Krabbnebulosan:

En serie bilder från Hubble-teleskopet visar hur pulserande ringar strömmar ut från Krabbnebulosan.

© NASA

Guide till Krabbnebulosan (M1)

Stjerne himmel vest

Krabbnebulosan står cirka 35 grader över den västrahorisonten klockan 23.

©

SÅ GÖR DU

NÄR?

Den 21 mars är det nymåne och dagarna runt detta datum är himlen relativt mörk hela natten. Det innebär att observationsförhållandena är goda om vädret är klart.

VAR?

Klockan 21 hittar du Krabb-nebulosan 30-40 grader över horisonten mot väst till höger om stjärnbilden Orion. Därefter rör den sig nedåt på himlen och mot nordväst.

HUR?

Montera din handkikare på ett stativ. Leta upp Orions tre bältesstjärnor och rör kikaren snett uppåt, mot höger, ungefär lika högt som Orions totala höjd – där hittar du Krabbnebulosan.