Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Earth, moon and sun
Universum - Jorden

Avlägsnar jorden sig från solen?

Afstanden mellem Jorden og Solen øges hele tiden. Men hvor alvorligt er det?

Flera faktorer påverkar jordensavstånd till solen. En av dem är tidvattenkrafterna, som betyder att jorden hela tiden ändrar sin bana runt solen. I verkligheten är effekten dock liten, då jorden på ett år bara flyttar sig en mikrometer bort från solen. Det betyder att jorden under en miljon år rör sig en meter bort från solen. Då avståndet till solen är 150 miljoner kilometer, kommer detta dock inte att märkas.

Solen mister 4,6 mill masse i sekundet

Det finns dock en annan effekt som också ökar avståndet mellan solen och jorden. Solen förlorar således hela tiden massa, då den får sin energi genom en fusionsprocess, i vilken massa omvandlas till energi. Härmed förlorar solen varje sekund cirka 4,6 miljoner ton av sin massa.

Det låter av mycket men är försvinnande lite i förhållande till solens massa på 1,989 x 1030 kilo. Under hela sin livstid förlorar solen faktiskt bara 0,1 procent av sin massa. Denna förlust har dock inflytande på jordens bana, då det betyder att solens tyngdkraft blir lite svagare.

Resultatet är att jordens avstånd till solen ökar med flera centimeter om året, vilket är tusentals gånger mer än effekten av tidvattnet. Det är faktiskt så mycket att det på sikt kan betyda att jorden inte slukas, när solen om fem miljarder år omvandlas till en röd jättestjärna, som säkert kommer att sluka både Merkurius och Venus.

Läs också:

Solsystem
Jorden

Solen: Tänk om jorden låg på en annan plats?

2 minuter
Jorden

5 bevis för att jorden är rund

4 minuter
Liv i rymden

Liv på Venus? Fem uppdrag ska avslöja sanningen

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj