Shutterstock
Kollision mellan asteroid och jorden

Asteroid bakom gigantisk krater var mycket större än vad forskarna trodde

En asteroid som är dubbelt så stor som den som utplånade dinosaurierna kan vara orsaken till den största och äldsta kratern på jorden. Det visar ny forskning.

Den beräknas sträcka sig över flera hundra kilometer i diameter, och en promenad från ena änden till den andra skulle ta dig cirka två och en halv dag av oavbruten gång.

Vredefort-kratern i närheten av staden Johannesburg i Sydafrika är den största och äldsta kända nedslagskratern på jorden.

Det jättelika ärret i jordskorpan härstammar troligen från en kollision med en jätteasteroid för cirka två miljarder år sedan.

Vredefortkratern
© NASA Earth Observatory image by Lauren Dauphin, using Landsat data from the U.S. Geological Survey. Story by Kathryn Hansen.

Trots att vind och vatten har eroderat kratern och gjort det svårt att mäta dess fulla storlek tror forskarna att själva hålet sträckte sig över ett område på mellan 180 och 300 kilometer i diameter direkt efter nedslaget.

Nu visar en ny studie publicerad i Journal of Geophysical Research att den enorma asteroiden som orsakade kratern förmodligen är betydligt större än vad forskare har trott hittills.

Katastrofala konsekvenser för planeten

Tidigare uppskattade forskare att asteroiden var cirka 15 kilometer i diameter och färdades med en hastighet av 15 kilometer per sekund.

Men den nya analysen visar att dess diameter troligen var mellan 20 och 25 kilometer och att den träffade jorden med en hastighet på mellan 15 och 20 kilometer per sekund.

Det innebär att den kan ha varit dubbelt så stor som den asteroid som dundrade in på jorden för 66 miljoner år sedan och utplånade dinosaurierna.

Där och då förstörde meteoritnedslaget ozonskiktet och skapade jättevågor, jordbävningar, surt regn och gigantiska skogsbränder.

Detta innebär att Vredefortnedslaget kan ha lett till ännu större konsekvenser för vår planet än vad vi tidigare trott – så pass stora att damm och partiklar från nedslaget troligen spred sig över hela planeten, blockerade solljus och kylde ned jordens yta.

"Det kan ha fått förödande konsekvenser för alla fotosyntetiska organismer, och det kan ha tagit allt från timmar till ett decennium för dammet och partiklarna att lägga sig igen. Därefter ökade växthusgaserna förmodligen den globala temperaturen med flera grader", säger Miki Nakajima, biträdande professor vid University of Rochester och en av forskarna bakom studien.