Antarktis is döljer våldsamma hemligheter

Antarktis bär ärr från gigantiska meteoriter och enorma geologiska krafter. Djupt under isen har organismer utvecklats i avskildhet under miljontals år.

Antarktis

Forskarna har avslöjat Antarktis gamla hemligheter.

© Commander John Bortniak, NOAA Corps.

Domedagsmeteorit träffade Antarktis

Meteorit

Gigantisk meteorit smällde ned i Antarktis.

© Shutterstock

Avvikelser i tyngdfältet på Antarktis avslöjar en av jordens största meteoritkratrar. Kratern har en diameter på 480 kilometer – 2,5 gånger mer än den krater som tros ha utrotat dinosaurierna. Kratern är minst 100 miljoner år gammal.

Varm bubbla lurar under ytan

Magma

Glödhet magmabubbla döljer sig under Antarktis yta.

© CARSTEN PETER/NATIONAL GEOGRAPHIC CREATIVE

Under Västantarktis fann forskarna år 2017 bevis för en så kallad mantelplym. Mantelplymer är enorma bubblor av extremt varm stenmassa från jordens inre, och på andra platser i världen, som på Hawaii (USA), ger de en stor vulkanisk aktivitet.

Dold sjö myllrar av enastående liv

Sjö

Nya arter kan gömma sig i dold sjö.

© Shutterstock

Minst 400 sjöar gömmer sig under isen, och med 5 400 kubikkilometer vatten är Lake Vostok störst. Forskarna menar att sjön innehåller ett ekosystem som har varit isolerat från omvärlden i ungefär 25 miljoner år.

Is skyddar urgamla berg

Berg

En bergskedja som är lika stor som Alperna ligger under tre kilometer is.

© Shutterstock

Bergskedjan Gamburtsev på Östantarktis är ungefär lika hög som Alperna, men den är eventuellt flera hundra miljoner år äldre. Medan Alperna slits ned av vind och väder skyddas Gamburtsev av upp till tre kilometer is.

Gigantisk klyfta delar kontinenten

Klyfta

Antarktisk klyfta är tre gånger längre än Grand Canyon.

© Shutterstock

2015 använde brittiska forskare satellitdata för att avslöja vad som sannolikt är världens längsta klyfta. Klyftan är uppemot 1 100 kilometer lång – tre gånger längre än Grand Canyon i USA – och på en del platser över en kilometer djup.