Shutterstock

5 handgripliga bevis för att jorden är rund

Jorden är platt, hävdar en liten hängiven skara människor, trots att vetenskapsmän i över tvåtusen år har samlat på sig bevis för motsatsen. Här får du fem ovedersägliga sanningar som bevisar att jorden är klotrund.

Trots att vetenskapsmän i över tvåtusen år har samlat på sig bevis för att vår hemplanet är klotrund finns det fortfarande en liten hängiven grupp människor som hävdar att jorden är platt.

Det behövs emellertid inget annat än sunt förnuft för att bekräfta jordens runda figur. Här får du fem handgripliga bevis.

BEVIS 1: Jorden kastar en rund skugga på månen

För över tvåtusen år sedan upptäckte Aristoteles ett av de mest påtagliga bevisen för att vår planet är klotformig.

Han lade märke till att jorden kastar en rund skugga på månen vid månförmörkelser. Under en månförmörkelse befinner sig jorden direkt mellan solen och månen. Därför avslöjar skuggan formen på vår planet.

Om jorden varit platt hade den kastat en tunn, streckformig skugga på månen.

BEVIS 2: Man ser längre ju högre upp man befinner sig

Har du någonsin funderat på varför utkikspunkter alltid är placerade så högt upp som möjligt, även när man befinner sig på en båt och det inte finns några träd och hus som skymmer sikten?

Förklaringen till det är jordens runda form.

Man ser längre om man intar en högre position, eftersom jordens krökning då skapar en bättre synvinkel.

© Moriel Schottlender

BEVIS 3: Vi har tidszoner

© Shutterstock

När klockan är tolv en vinterdag i Sverige och solen står som högst på himlen är klockan sex på morgonen i New York – och där har solen ännu inte gått upp.

I Sydney är klockan samtidigt tio på kvällen, och solen har gått ner sedan länge.

Anledningen till att vi har tidszoner är att solen bara lyser på en sida av jorden åt gången. Om du håller en boll framför en ficklampa kan ljuskäglan bara träffa ena sidan av bollen, medan den motsatta sidan förblir i mörker.

Så kallade flat-earthers tror att solen hänger ovanför oss, men att den lyser på ett avgränsat område i taget. Då hade vi emellertid sett ljuskäglan från himlen även när vi inte befann oss rakt under ljuset.

Tidszonerna illustrerar därmed att jorden är rund och att den roterar runt sin egen axel.

BEVIS 4: Man kan se fartyg dyka upp vid horisonten

Om du någonsin har tittat ut mot horisonten från en strand har du kanske lagt märke till att fartyg inte bara tonar fram vid horisonten.

Det hade de gjort om jorden varit platt.

I stället ser det ut som om de stiger upp ur havet. Denna syn är ännu ett bevis för att du betraktar en del av en krökt yta, inte en platt tallrik.

BEVIS 5: Bilder från rymden visar ett runt jordklot

© NASA

I över ett halvsekel har satelliter, sonder och rymdexpeditioner tagit bilder av vår planet från rymden.

Allihop visar att jordens yta är krökt. De som har befunnit sig tillräckligt långt borta för att kunna fotografera hela mänsklighetens hem visar alla en klotrund planet.

Här kan du själv dyka ner i astronauternas fotoalbum.