30 juni

30 juni är årets längsta dag

Jordens rotation stämmer inte helt överens med vår tidmätning. Därför är den 30 juni lite längre än vad den brukar.

25 juni 2015 av Babak Arvanaghi

Känns dina dagar lite för korta? Då kan du se fram emot den 30 juni. Det dygnet blir nämligen det längsta vi har upplevt de senaste åren. Hela 24 timmar och en sekund varar det.

Man har beslutat att jorden tar 24 timmar på sig att snurra ett varv runt sin egen axel. Men jordens rotation är inte stabil, och det tar därför inte helt exakt 24 timmar. Ibland går det långsammare. Och det korrigerar man genom att då och då sätta in en extra sekund.

Om man inte satte in den extra sekunden skulle dygnet på kort sikt förskjutas - och på lång sikt skulle det innebära förskjutna datum.

Atomur håller koll på tiden

1950 skapade forskare ett atomur som skulle hålla noggrann koll på tiden. Men när jordens rotation förändras och klockan fortsätter med samma konstanta hastighet, visar klockan lite mer än vad den egentligen borde. Därför lägger man till den extra sekunden.

Minst var tionde år blir forskarna tvungna att korrigera klockan för att anpassa den till dygnets faktiska längd.

GPS och börser drabbas

En sekund låter inte särskilt mycket, men om korrigeringen inte ägde rum skulle till exempel din GPS inte fungera så bra som den gör. Den beräknar var du befinner dig i förhållande till en satellit. För att göra uträkningen är det viktigt med en mycket exakt tidsangivelse.

Ett annat sammanhang där den extra sekunden kan märkas är på börsen. Handeln försiggår i dag så snabbt att det tar under en sekund att genomföra ett köp. De kan skapa problem när det plötsligt dyker upp en extra sekund, och därför stängs en stor del av världens börser i tidrymden kring den extra sekunden.

Det extra sekunden insätts vid midnatt UCT eller vad som motsvarar klockan 02:00 här hemma.

Tid är en avgörande faktor i Einsteins relativitetsteori. Läs mer om den här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: