Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jorden

Jorden runt

Jorden – vår blå planet

Jordens tillkomst, uppbyggnad och storlek har alltid intresserat oss. Vi vill få svar på frågor som: Hur gammal är jorden, hur långt är det runt jorden, hur skapades jorden och hur många människor lever här? Men det finns en speciell fråga som vi verkligen vill ha svar på: Är jorden den enda platsen i universum där det finns liv? Följ med Illustrerad Vetenskap jorden runt och lär dig mer om vår unika och fascinerande planet.

Fakta om jorden
© Shutterstock

Planeten jorden

Jorden är ett av Illustrerad Vetenskaps kärnområden. Vi undersöker allt från jordens skapelse till de största gåtorna och myterna om jorden. Vi följer alltid den senaste forskningen om jorden och hur det står till med vår planet.

Fakta om jorden

  • Jordens ålder är fastslagen till cirka 4,5 miljarder år.
  • Jordens radie är 6 371 kilometer, så det är cirka 40 000 kilometer runt jorden.
  • Jordens avstånd till solen är 150 miljoner kilometer.
  • Jorden har en måne.
Fakta om jorden

Livet på jorden

Jorden har de bästa förutsättningarna för liv eftersom planeten befinner sig i solsystemets beboeliga zon. Den beboeliga zonen är det avstånd från solen där en planets yttemperatur medför att där kan finnas flytande vatten. Jordens befolkning ökar för varje år som går – och i dag finns det cirka 7,6 miljarder människor på jorden. Men när uppstod den första livsformen på jorden? Och vem var den första människan på jorden? Dessa frågor har forskarna fokuserat på i många år. Den sista gemensamma förfadern för allt liv levde för cirka 3,5 miljarder år sedan. Organismen, som kallas LUCA, hade allt det som kännetecknar liv i dag, såsom bland annat celldelning och en genetisk kod baserat på dna. De äldsta erkända spåren av liv härstammar från Grönland och är cirka 3,8 miljarder år gamla. Mycket tyder dock på att möjligheterna för liv fanns redan strax efter jordens tillkomst.

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj