Shutterstock
Isgigant

I natt: Se solsystemets mest avlägsna planet

Isjätten Neptunus befinner sig mer än fyra miljarder kilometer bort – men i natt kan du se den med egna ögon om du följer denna guide.

Planeten Neptunus, sol­systemets åttonde och ­yttersta planet, ligger 30 gånger längre bort från ­solen än vad jorden gör. Just nu har du goda möjligheter att se den ­eftersom planeten ligger i linje med solen och jorden och befinner sig så nära oss den kan komma i år – cirka 4,3 miljarder kilometer bort.

Samtidigt är den sida av Neptunus som är vänd mot oss fullständigt upplyst av solen, vilket gör att planeten lyser ovanligt starkt på himlen.

Neptunus stora avstånd till solen betyder att ett år på Neptunus – det vill säga den tid det tar för planeten att ta ett varv runt solen – motsvarar 165 jordår. Det innebär att det bara har gått lite mer än ett år på Neptunus ­sedan planeten upptäcktes år 1846.

För att se Neptunus behöver du ­åtminstone ha en kikare. Med ett bra teleskop kan du kanske till och med se planetens blå färg. ­

Neptunus har ofta stora, mörka fläckar. Det är enorma stormar med vindstyrkor på uppemot 2 400 kilometer i timmen.

© NASA

GUIDE TILL FENOMENET

Neptun
© Jesper Grønne

Gör så här

Var och när?

Natten efter den 19 september står Neptunus högst på himlen cirka klockan 1. Där är den cirka 30 grader ovanför horisonten i syd. Planeten är dock synlig redan efter solnedgången.

Hur?

Du kan inte se Neptunus med blotta ögat, men med en liten handkikare ser du den som en liten, stjärn­liknande ljusprick. Med ett teleskop kan du sannolikt också ana den blå färgen.

Det är lätt att ta bilder av Neptunus om du monterar en kamera på ett teleskop. Även med ett kraftfullt teleskop kommer planeten troligen inte att se ut som annat än en blå stjärna på bilderna.