Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskarna vill ha din hjälp att hitta avvikelser i ett antal grumliga bilder.

Universum - Solsystemet

Hjälp astronomerna att hitta Planet X

I utkanten av solsystemet finns det en jättestor okänd planet - kanske. Nu kan du hjälpa forskarna att bevisa dess existens.

På en plats vid solsystemets yttre gräns kretsar en fortfarande okänd planet. Det anser forskarna i varje fall men hittills har de inte lyckats hitta planeten.

Asteroiderna i solsystemets yttersta områden uppför sig märkligt, men deras beteende kan förklaras av att en gigantisk planet drar i dem med sin gravitation.

Planetens existens är enbart förutspådd genom matematiska modeller.

Forskarna ber om hjälp

Trots tillgång till de bästa teleskop vi i dag kan uppbåda har astronomerna inte lyckats hitta det yttersta beviset på att Planet X existerar.

De saknar en observation av planeten och det är här du kommer in i bilden. En grupp forskare har skapat hemsidan Backyard Worlds: Planet 9. Sidan visar dig ett antal bilder av det yttre solsystemet som du behöver kolla igenom.

På bilderna ombeds du markera varje gång du ser något som skulle kunna vara en planet. När alla bilderna, som har tagits med Nasas WISE-teleskop, har analyserats kommer en grupp forskare att gå igenom alla markeringarna.

Forskarna vill ha din hjälp att hitta avvikelser i ett antal grumliga bilder.

Alla kan hjälpa till

Förhoppningen är att astronomerna med hjälp av de många observationerna kan hitta ett övertygande bevis för planetens existens.

Det behövs inga speciella egenskaper för att kunna delta. När du klickar dig in på sidan möts du av en kort introduktion som förklarar vad du ska titta efter.

Ge dig in i jakten på Backyard Worlds: Planet 9

Läs också:

Fönster och träd
Klimatförändringar

Transparent trä är bättre för klimatet än glasfönster

3 minuter
erg chech 002, meteorit, äldsta, sten, rekord, Sahara, Algeriet
Jorden

4,6 miljarder år gammal meteorit är äldre än jorden

3 minuter
hund avundsjuk
Djur

Forskare avslöjar: Din hund kan bli svartsjuk

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj