Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskare har hittat dold stoftmåne

För första gången på 60 år har astronomer upptäckt en så kallad stoftmåne i omlopp runt jorden. Men det är inte sikkert att den stannar kvar.

Shutterstock

För 60 år sedan hävdade den ­polske astronomen Kazimierz Kordylewski att han hade sett ansamlingar av stoft i kretslopp runt jorden.

Sedan dess har ingen sett dessa stoftmånar – förrän nu.

Ungerska astronomer har med hjälp av speciella filter på sina teleskop återupptäckt en av dem, och liksom månen befinner den sig på 400 000 kilometers avstånd från jorden.

Stoftmånen ligger perfekt till

Stoftmånens position sammanfaller med en så kallad lagrangepunkt, som är en plats i rymden med jämvikt mellan jordens och månens gravitationsfält.

När två stora objekt som jorden och månen kretsar runt varandra skapar deras överlappande gravitationsfält fem stabila punkter där små objekt kan kretsa utan att falla in mot något av de stora objekten eller slungas bort från systemet.

© J. Slíz-Balogh & Shutterstock

Stoft­månen har samlats i den punkt som kallas L5.

Stoftmånen har samlats i jämviktspunkten L5. Det finns fem så kallade jämviktspunkter, där jorden och månen upphäver varandras gravitationsfält.

Stoftmånen kommer att spridas ut igen

Det kan finnas flera orsaker till att ingen har sett stoftmånen på så många år.

Det är svårt att få syn på små stoftpartiklar mot en bakgrund av lysande stjärnor och galaxer, och dessutom har stoftmånen kanske lösts upp och försvunnit i perioder.

Det finns jämvikt i gravitationsfältet L5 (vit prick) och därför kan ett utsnitt av stoftmånen (röda och svarta prickar) kretsa i L5 utan att slungas bort.

© J. Slíz-Balogh & Shutterstock

Datorsimuleringar har visat att solens gravitationskraft kan rubba stabiliteten i lagrangepunkterna, och dessa störningar kan troligen göra att stoftet sprids igen.

Upptäckten av stoftmånen i L5-punkten innebär att det är en dålig idé att placera satelliter där. Eftersom punkten kan samla på sig stoft, kan den också samla in rymdskrot som utgör ett hot mot satelliterna.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj