Följ med Google Maps till solsystemets planeter och månar

Googles kartfunktion har utökats så nu kan du klicka dig till det röda dammet på Mars, Ceres ärrade yta och en flera andra av våra astronomiska grannar.

Venus

Venus yta sedd från Google Maps.

© Google Maps/Screenshot

Vad gör man när man som Google har kartlagt jordens yta? Jo, man kastar sig över andra planeter och månar i solsystemet.

Det är i alla fall vad den amerikanska teknikjätten har gjort med sin senaste uppdatering av karttjänsten Google Maps.

Nu är det inte längre bara möjligt att hitta den kortaste vägen mellan hemmet och jobbet – nu kan du också få uppleva Venus glödheta yta, Enceladus kilometertjocka istäcke och Mimas gigantiska krater.

GÅ PÅ UPPTÄCKTSFÄRD HÄR

Cassini levererar bilder

Nasa och ESA har försett Google med tusentals bilder från vårt astronomiska grannskap.

Bilderna har tagits av olika sonder under de senaste decennierna och när de sätts samman ger de en god uppfattning om hur solsystemets andra klot ser ut.

Bland annat har Google fått tillåtelse att använda över 500 000 bilder som Cassini-sonden tog under sitt 13 år långa äventyr i kretslopp runt Saturnus. Där finns bland annat ett stort antal bilder av gasjättens 62 månar.

Se planeter i 3D

Namngivna platser på rymdkloten är markerade i Google Maps och genom att klicka på dessa får du mer information om exempelvis kratrar och berg.

På de platser där bilderna är tillräckligt skarpa är det också möjligt att få se klotets yta i 3D. På Mars kan du till exempel få uppleva bergens höjd, sluttningarnas lutning och kanjonernas djup.

Om du vill se det med egna ögon ska du gå in på Google Maps, välja satellitbilder och zooma ut helt. Du kan också klicka här.