Shutterstock

Titta uppåt: Avlägsen isplanet framträder på himlen

Den befinner sig 2,8 miljarder kilometer bort – ändå kan du se den med blotta ögat. Just nu väntar en astronomisk ljusshow utöver det vanliga när solsystemets näst yttersta planet, Uranus, dyker upp på natthimlen.

2,8 miljarder kilometer bort – och du kan se den med blotta ögat.

Uranus är den sjunde och näst yttersta planeten i solsystemet. Den är en så kallad isjätte med en diameter på drygt 50 000 kilometer – fyra gånger större än jorden.

Precis som Saturnus har Uranus ringar, men de består av mörka partiklar som är svåra att se. Totalt finns det nio ringar, den tjockaste är 100 kilometer bred, medan övriga bara är några få kilometer tjocka.

I ringsystemet finns också två små månar på cirka 20 och 30 kilometer i diameter.

Uranus lutar. Dess rotationsaxel är inte (som i princip resten av solsystemets planeter) parallell med solens rotationsaxel. Istället lutar Uranus axel hela 98 grader i förhållande till solen.

Det beror troligtvis på att planeten utsattes för ett antal stora kollisioner tidigt i solsystemets historia, vilket ledde till att planeten föll över på sidan.

GUIDE TILL FENOMENET

Uranus
© Jesper Grønne

Gör så här

Var och när?

Natten efter den 13 november är Uranus fullt upplyst av solen sett från jorden och planeten lyser därför relativt starkt. Vid midnatt hittar du den cirka 50 grader över den södra horisonten.

Hur?

Under mörka förhållanden kan du skymta Uranus med blotta ögat. Med en handkikare ser du planetens blågröna färg. Ringarna är dessvärre inte synliga ens med ett bra amatörteleskop.

Du kan fotografera Uranus genom ett teleskop. Vid midnatt står planeten som högst på himlen, vilket ger bäst möjligheter att både observera och fotografera den.