Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fjärran isplanet träder fram på himlen

STJERNEGUIDE: Den befinner sig 2,8 miljarder kilometer bort - trots det kan du se den med blotta ögat. I slutet av oktober väntar en astronomisk ljusshow utöver det vanliga när solsystemets näst yttersta planet Uranus träder fram på natthimlen i blågröna färger.

Shutterstock

Om Uranus

2,8 miljarder kilometer bort – och du kan se den med blotta ögat.

Uranus är den sjunde och näst yttersta planeten i solsystemet. Den är en så kallad isjätte med en diameter på drygt 50 000 kilometer – fyra gånger större än jorden.

Precis som Saturnus har Uranus ringar, men de består av mörka partiklar som är svåra att se. Totalt finns det nio ringar, den tjockaste är 100 kilometer bred, medan övriga bara är några få kilometer tjocka.

I ringsystemet finns också två små månar på cirka 20 och 30 kilometer i diameter.

Metan i Uranus atmosfär absorberar rött ljus och reflekterar blått.

© LAWRENCE SROMOVSKY, UNIVERSITY OF WISCONSIN-MADISON/W.W. KECK OBSERVATORY

Uranus lutar. Dess rotationsaxel är inte (som i princip resten av solsystemets planeter) parallell med solens rotationsaxel. Istället lutar Uranus axel hela 98 grader i förhållande till solen.

Det beror troligtvis på att planeten utsattes för ett antal stora kollisioner tidigt i solsystemets historia, vilket ledde till att planeten föll över på sidan.

Guide till Uranus

© Stellarium

  • VAR OCH NÄR?

    Natten mellan den 27 och 28 oktober ligger Uranus, jorden och solen på rad och du får årets bästa chans att se Uranus (i siktet). Vid midnatt är planeten 45 grader över horisonten i söder.

  • SYNLIGHET?

    Under mörka förhållanden kan du skymta Uranus med blotta ögat. Med en handkikare ser du planetens blågröna färg. Ringarna är dessvärre inte synliga ens med ett bra amatörteleskop.

    Du kan fotografera Uranus utan problem genom ett teleskop. Vid midnatt står planeten som högst på himlen, vilket ger de bästa förhållandena både för att observera eller att fotografera.

Läs också:

Solsystemet

Se Saturnus ringar och månar

1 minut
Planets 12/2014
Solsystemet

Hur ofta står alla planeter på rad?

0 minuter
Solsystemet

9 juli: Se Saturnus ringar och månar på nära håll

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj