Den 9 juni står solen och månen lika högt på himlen en kvart före solnedgången. Du behöver bara vrida dig 180 grader för att se de båda himlakropparna som kommer att se lika stora ut och ha ett liknande rödaktigt sken.

Dubbelsolen dansar på kvällshimlen

Solen och månen ser nästan identiska ut den 9 juni när det sällsynta fenomenet dubbelsol inträffar. Det sker eftersom månen dyker upp tidigare än vad solen går ned.

9 juni 2017

En kvart före solnedgången den 9 juni kan du uppleva det som ser ut som två lysande solar på himlen samtidigt – en så kallad dubbelsol. Fullmånen och solen kommer att lysa lika starkt när båda befinner sig cirka en grad över horisonten.

Solen står i nordväst och månen i sydost – mitt emot varandra. 

  • SOLNEDGÅNG I NORDVÄST DEN 9 JUNI 2017 KLOCKAN 21.45, STOCKHOLM

  • FULLMÅNE I SYDOST DEN 9 JUNI 2017 KLOCKAN 21.45, STOCKHOLM

Fenomenet uppstår eftersom jordens och månens banor inte är helt runda. Månen kommer därför fram 30 minuter innan solen går ned. 

Vill du få ut så mycket som möjligt av fenomenet bör du vara redo när solen är precis över horisonten. Då är dess ljus så svagt att du kan titta direkt på det.

>> Fascinerad av himlavalvets spektakulära skådespel? Följ med på solförmörkelseresa till USA:s sydstater!

AVSTÅNDET LURAR OSS

  • Solen och månen ser lika stora ut under dubbelsolen, men i verkligheten är solen cirka 400 gånger större än månen. 
  • Solen befinner sig också 400 gånger längre bort från jorden än vad månen gör och därför kan de se ut att vara lika stora på himlen denna kväll.

Så gör du:

- Hitta en plats där du kan se horisonten i både nordvästlig och sydostlig riktning. Det kan exempelvis vara från en hög byggnad i staden, en kulle på landet eller en höjd vid stranden.

- Kom ihåg att du inte får titta direkt in i solen innan den befinner sig lågt över horisonten och har ett svagt ljus. Om solen lyser för starkt kan ögonen ta skada.

- Använd ett så kallat fisheye-objektiv om du vill ta en bild av dubbelsolen. Med ett sådant objektiv kan du ta en cirkulär bild så att du kan se hela himlen samtidigt – och alltså fånga både solen och månen på samma bild.

MISSA INTE DEN PERFEKTA SOLFÖRMÖRKELSEN

Upplev en av de mest spektakulära skådespel som naturen har att erbjuda:

Den totala solförmörkelsen som äger rum i USA den 21 augusti för första gången på nästan fyra decennier.

>> Ett fåtal biljetter kvar: Missa inte den unika händelsen som etsar sig fast på näthinnan för alltid. Boka din plats med en gång.

”Det är en fantastisk möjlighet och en chans att se hur universum förändras omkring dig”, säger Jay Pasachoff, som är astronom vid Williams College i Massachussets.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: