Dubbelsolen dansar på kvällshimlen

Solen och månen ser nästan identiska ut den 9 juni när det sällsynta fenomenet dubbelsol inträffar. Det sker eftersom månen dyker upp tidigare än vad solen går ned.

Den 9 juni står solen och månen lika högt på himlen en kvart före solnedgången. Du behöver bara vrida dig 180 grader för att se de båda himlakropparna som kommer att se lika stora ut och ha ett liknande rödaktigt sken.

En kvart före solnedgången den 9 juni kan du uppleva det som ser ut som två lysande solar på himlen samtidigt – en så kallad dubbelsol. Fullmånen och solen kommer att lysa lika starkt när båda befinner sig cirka en grad över horisonten.

Solen står i nordväst och månen i sydost – mitt emot varandra.

  • SOLNEDGÅNG I NORDVÄST DEN 9 JUNI 2017 KLOCKAN 21.45, STOCKHOLM

  • FULLMÅNE I SYDOST DEN 9 JUNI 2017 KLOCKAN 21.45, STOCKHOLM

Fenomenet uppstår eftersom jordens och månens banor inte är helt runda. Månen kommer därför fram 30 minuter innan solen går ned.

Vill du få ut så mycket som möjligt av fenomenet bör du vara redo när solen är precis över horisonten. Då är dess ljus så svagt att du kan titta direkt på det.

Så gör du:

  • Hitta en plats där du kan se horisonten i både nordvästlig och sydostlig riktning. Det kan exempelvis vara från en hög byggnad i staden, en kulle på landet eller en höjd vid stranden.

  • Kom ihåg att du inte får titta direkt in i solen innan den befinner sig lågt över horisonten och har ett svagt ljus. Om solen lyser för starkt kan ögonen ta skada.

  • Använd ett så kallat fisheye-objektiv om du vill ta en bild av dubbelsolen. Med ett sådant objektiv kan du ta en cirkulär bild så att du kan se hela himlen samtidigt – och alltså fånga både solen och månen på samma bild.