illustration by Roberto Molar Candanosa is courtesy of the Carnegie Institution for Science

Avlägsen dvärgplanet kan visa vägen till den mystiska Planet X

Den relativt nyupptäckta dvärgplaneten med smeknamnet "FarOut" kan vara påverkad av gravitationen från Planet X. Upptäckten kan därmed leda astronomerna mot den mystiska planeten som befinner sig långt ute i solsystemet.

I december 2018 upptäckte astronomer ett klot som förmodligen är den mest avlägsna dvärgplanet som hittills påträffats i solsystemet.

Den kretsar på ett avstånd från solen på hela 120 astronomiska enheter, det vill säga ungefär 120 gånger avståndet mellan solen och jorden. Ett varv runt solen tar omkring 1 000 år.

Afstande i Solsystemet og placeringen af den relativt nyfundne dværgplanet 2018 VG18 med kælenavnet "FarOut".

© Credit: Roberto Molar Candanosa/Scott S. Sheppard/Carnegie Institution for Science.

Himlakroppen har fått det populära namnet “Farout” och det vetenskapliga namnet 2018 VG18. Astronomerna tror att den är omkring 500 kilometer i diameter, och det är tillräckligt för att dess egen gravitation har gjort den sfärisk, vilket innebär att den uppfyller villkoren för att vara en dvärgplanet.

Fyndet vidgar perspektiven, eftersom astronomer i årtionden har haft misstankar om att det långt ute i solsystemet finns en “Planet X” som påverkar objekt i solsystemets Kuiperbälte med sin gravitation.

Bältet ligger 30–100 astronomiska enheter från solen och det består av asteroider, kometer och dvärgplaneter som Pluto.

© Shutterstock/NASA

Astronomerna har upptäckt att objekten i Kuiperbältet ser ut att klumpa ihop sig på ett sätt som överensstämmer med att de attraheras av gravitationen från en planet längre ut.

Beräkningar visar att Planet X med all sannolikhet är mellan fem och tio gånger så tung som jorden och kretsar på ett avstånd från solen av mellan 300 och 400 astronomiska enheter.

17 951 744 484 kilometer – så långt från solen kretsar Farout. Det är hela fyra gånger så långt ut som Neptunus, som är den yttersta kända planeten i vårt solsystem.

Om Planet X existerar kommer den troligen att påverka objekt som Farout mycket mer än objekten i Kuiperbältet. Det innebär att kartläggningen av Farouts exakta bana kanske kan leda astronomerna på spåret av den okända planet vi ännu inte vet något om.