Shutterstock

Vanlig kikare avslöjar gigantisk sten

En enorm asteroid - 140 kilometer i diameter - flyger nu förbi på stjärnhimlen och i kväll kan du se den med vanlig kikare.

Om 18 Melpomene

En enorm asteroid, cirka 140 kilometer i diameter, går just nu att se på himlen med hjälp av en vanlig handkikare.

Den stora kosmiska stenen, som har fått namnet 18 Melpomene, befinner sig för närvarande relativt nära jorden - bara 212 miljoner kilometer bort - och ligger i linje med vår planet och solen.

Dessa förhållanden innebär att asteroiden lyser extra starkt och därmed är lättare att se.

18 Melpomene är en av de största asteroiderna i solsystemet.

© Shutterstock

18 Melpomene ligger mellan Mars och Jupiter i asteroidbältet, som innehåller miljontals asteroider. Cirka 99 procent av asteroiderna är mindre än 18 Melpomene.

Dess omloppstid runt solen är 3,48 år. Namnet Melpomene kommer från den grekiska musan för tragedin, och siffran 18 hänvisar till att objektet var den 18:e asteroiden som forskarna upptäckte, vilket de gjorde redan 1852.

Guide till 18 Melpomene

Se asteroide i nat
© Stellarium

VAR OCH NÄR?

Den 3 februari är hela den sidan av asteroiden 18 Melpomene som är vänd mot jorden upplyst av solen. Jämfört med andra asteroider lyser den gigantiska stenen därför starkt på himlen.

Asteroidens ljusstyrka är hög för en asteroid, men låg jämfört med stjärnorna på himlen. Du kan inte se den med blotta ögat, men den blir synlig med en bra handkikare.

SYNLIGHET

Hitta en plats utan ljusföroreningar och titta mot syd-sydost klockan 23. 18 Melpomene befinner sig cirka 40 grader över horisonten i nedersta vänstra hörnet av stjärnbilden Kräftan.